Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katujengien epäillään ampuneen toisiaan Vantaalla – syyttäjä vaatii seitsemälle rangaistusta kahdesta murhan yrityksestä

Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa alkoi maanantaina oikeudenkäynti katujengien keskinäisestä väkivallasta Vantaalla. Syytteen mukaan kahden jengin jäsenet ampuivat toisiaan kohti useita kertoja Vantaan Leinelässä viime vuoden elokuun alkupuolella. Ampumisessa haavoittui parikymppinen mies.

Syyttäjä vaatii seitsemälle syytetylle rangaistusta kahdesta murhan yrityksestä. Teot olivat syyttäjän mukaan vakaasti harkittuja.

Ampuminen tapahtui yöaikaan, ja se alkoi, kun kahden jengin jäseniä saapui autoilla Leinelänkaarelle. Haastehakemuksen mukaan neljä toisen jengin jäsentä poistui autosta ja ampui sen jälkeen kohti autoa, jossa oli kolme toiseen jengiin kuuluvaa nuorta miestä. Autoa kuljettanut mies hidasti syyttäjän mukaan vauhtia ja ampui yhtä toisen jengin jäsentä kohti neljä kertaa.

Laukauksista kolme meni ohi ja neljäs osui ulkona ollutta miestä olkavarteen. Luoti päätyi hänen keuhkoihinsa, ilmenee haastehakemuksesta. Poliisi on aiemmin kertonut, että ampumisessa loukkaantunut jätettiin haavoittuneena sairaalan eteen.

Syyttäjän mukaan ampuja itse sai osuman käteensä. Toinen autoa kohti ammuttu laukaus meni ohi.

Syytettyjä on kaikkiaan yhdeksän. Murhan yritysten lisäksi syytteitä on nostettu muun muassa useista ampuma-aserikoksista sekä avunannosta murhan yritykseen. Syyttäjä vaatii yhdelle syytetylle ehdollista vankeusrangaistusta, muille ehdotonta.

Syytetyt kiistävät lähes kaiken

Syytetyt kiistävät syytteet murhan yrityksistä ja pääosin muutkin syytteet. Kaksi syytetyistä myöntää käräjäoikeudelle lähettämissään ennakkovastauksissa syyllistyneensä ampuma-aserikokseen.

Autoa kuljettanut ja syyttäjän mukaan toista jengiläistä ampunut mies kertoo ennakkovastauksessaan, että hän havaitsi joutuneensa väijytykseen ja yritti ajaa pakoon. Jos hänen katsotaan syyllistyneen ampumiseen, kyseessä on hänen mukaansa ollut hätävarjelutilanne.

Yksi murhan yrityksestä syytetyistä on räppäri Milan Jaff, joka tuomittiin toukokuussa kymmeneksi vuodeksi vankeuteen muun muassa tapon yrityksestä ja väkivaltaisen iskun valmistelemisesta Helsingin Kaivohuoneelle.

Jaff kertoo ennakkovastauksessaan käräjäoikeudelle, että hänellä ei ole ollut minkäänlaista yksituumaisuutta kenenkään muun kanssa siitä, että Leinelässä käytettäisiin väkivaltaa tai yritettäisiin tappaa joku. Hän kiistää myös tienneensä, että jollakulla olisi ollut mukana ase.

STT julkaisee Jaffin nimen jo käräjäkäsittelyn vaiheessa tämän aiemman käräjätuomion vuoksi sekä koska hän on sosiaalisesta mediasta tunnettu julkisuuden henkilö.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on varannut jutun käsittelyyn useita istuntopäiviä.

Vihanpitoa ja koston kierre

Poliisi kertoi tämän vuoden alkupuolella, että kahden rap-musiikkiin linkittyvän jengin välille on muodostunut vihanpitoa, joka on johtanut koston kierteeseen ja useisiin väkivaltarikoksiin. Toinen jengeistä vaikuttaa lähinnä Helsingissä, toinen Espoossa.

Eniten esillä olleita tapauksia rikosvyyhdessä ovat nyt oikeudessa käsiteltävät ampumiset sekä väkivallan suunnittelu Helsingin Kaivohuoneella, jossa espoolaisjengiin kuuluvien henkilöiden piti esiintyä. Poliisi peruutti tilaisuuden ennen sen alkua ja otti kiinni kymmenen helsinkiläisjengin jäsentä.

Väkivallan kierre alkoi poliisin mukaan toukokuussa 2021 Helsingissä tapahtuneesta pahoinpitelystä.