Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Upseeriliitto moittii hallituksen budjettiesitystä – liitto on pettynyt siihen, ettei henkilöstön toimintakyvyn turvaamiseen ohjata rahaa

Upseeriliitto moittii hallitusta siitä, että valtion ensi vuoden talousarvioesityksessä ei huomioida riittävästi Puolustusvoimien henkilöstön kasvanutta työkuormaa ja jaksamista.

Puolustusministeriön budjettiehdotus ensi vuodelle on yhteensä 5,9 miljardia euroa, mikä on 15 prosenttia enemmän kuin tänä vuonna. Puolustusministeriö esittää materiaalihankintoihin 20 prosentin korotusta 1,6 miljardiin euroon.

Upseeriliitto kuitenkin moittii tiedotteessaan sitä, että vaikka Puolustusvoimat saa lisää rahaa, budjetissa ei panosteta euroakaan henkilöstön puolustuskykyyn, kuten jaksamisen ja työaikasuojelun parantamiseen.

”Puolustusvoimien henkilöstö on tällä hetkillä kovan työkuorman alla, sillä sekä sotaharjoitukset että kertausharjoitukset ovat tuplaantuneet. Tämä on johtanut siihen, että sotilailla ei ole mahdollisuutta palautua”, Upseeriliiton tiedotteessa todetaan.

Koska turvallisuusympäristö on muuttunut merkittävästi, henkilöstön tilanne on liiton mukaan vaikeutunut.

– Toiminnan sykli on kova ja nyt mennään kirjaimellisesti harjoituksesta toiseen. Kesän kansainväliset harjoitukset ovat lisänneet joukko-osastojen työkuormaa. Valmius näkyy jokaisella tasolla, tilannetta kuvaa Upseeriliiton puheenjohtaja Ville Viita liiton tiedotteessa.

Upseeriliitto vaatii myös, että työaikasuojelua on parannettava uudistamalla Puolustusvoimien henkilöstöä koskeva työaikalaki.

Nato-jäsenyys muuttaa Upseeriliiton mukaan Puolustusvoimien tehtäviä ja rakenteita tulevina vuosina. Talousarvion mukaan Puolustusvoimien henkilöstömäärää lisätään lähivuosina 500 henkilötyövuodella. Upseeriliiton mukaan tämä ei riitä.

– Henkilöstöä tarvitaan enemmän. Pelkästään upseerivaje on tällä hetkellä 300–350, ja sitä kasvattavat Natoon liittyvät tehtävät reilulla sadalla, Viita muistuttaa.

Upseeriliitto on kertonut jo aiemmin kantanaan, että Puolustusvoimien henkilöstöä on vahvistettava ensi vaalikaudella 1000 henkilöllä, joista puolet upseereja.