Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Työpaikkojen määrä lisääntyi aiempaa hitaammin Yhdysvalloissa – Arvopaperimarkkinat pettyivät muutoksen vaisuuteen

Työpaikkojen määrä Yhdysvalloissa lisääntyi aiempaa hitaammin syyskuussa, kertoo maan työvoimaministeriö. Työpaikkoja syntyi 263 000, mikä oli odotettu lukema. Työllisyysaste oli 62,3 prosenttia. Työttömyysaste putosi 3,5 prosenttiin.

Työpaikkojen kasvun taittuminen on hyvä uutinen Yhdysvaltain keskuspankille Fedille, joka pyrkii ohjauskoron nostoilla jäähdyttämään kuumana käyvää Yhdysvaltain taloutta ja hillitsemään näin laukkaavaa inflaatiota.

– Työpaikkojen ja palkkojen kasvun maltillistuminen ovat tervetullutta kehitystä Fedille. Tiedot eivät kuitenkaan muuta rahapolitiikan kurssia lähiaikoina, arvioi taloustutkimusyritys High Frequence Economicsin Rubeela Farooqi.

New Yorkin arvopaperimarkkinat pettyivät muutoksen vaisuuteen. Fedin odotetaan jatkavan ohjauskorkojen nostoja tiuhaan tahtiin.

Muun muassa Oxford Economicsin ekonomisti Nancy Vanden Houten kertoo odottavansa, että Fed nostaa ohjauskorkoaan 0,75 prosenttiyksiköllä marraskuun kokouksessaan.

Dow Jones -indeksi oli New Yorkissa alkuillasta 1,5 prosentin laskussa. S&P 500 oli painunut 2,0 prosenttia ja Nasdaq Composite 2,9 prosenttia.

Euroopassa Lontoo päätyi 0,1 prosenttia, Frankfurt 1,6 ja Pariisi 1,2 prosenttia miinukselle. Helsingissä tuli takapakkia 2,0 prosenttia.

Keskituntipalkat ovat nousseet viisi prosenttia

Fedin arvioidaan odottavan lisää merkkejä inflaation hidastumisesta ennen kuin se lopettaa voimakkaat ohjauskorkojen nostot. Inflaatio on korkeimmillaan 40 vuoteen.

Työministeriön mukaan viimeksi kuluneiden 12 vuoden aikana keskituntipalkat ovat nousseet 5,0 prosenttia. Fedin odotetaan seuraavan tarkasti, lisääkö palkkojen nousu edelleen inflaatiopaineita.

Lisäksi työnantajat valittavat, että heidän on vaikea löytää työvoimaa avoimiin työpaikkoihin. Fedin arvioidaan tarkkailevan edelleen, näkyykö merkkejä tiukan työvoimatilanteen helpottumisesta.