Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjä iski Zaporizhzhjan kaupunkiin – Ukrainan puolustusministeriön mukaan kaupunkia vastaan tehtiin seitsemän ohjusiskua

Venäjä iskuissa Zaporizhzhjan kaupunkiin Ukrainan itäosassa on kuollut ainakin kolme ihmistä, kertovat Ukrainan pelastuspalvelun viranomaiset.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba syytti Twitterissä Venäjän iskevän tahallaan siviilejä vastaan pelon herättämiseksi. Kuleba sanoi, että Venäjän terrori täytyy pysäyttää aseiden, pakotteiden ja täydellisen eristämisen voimalla.

Ukrainan puolustusministeriö puolestaan tviittasi, että Zaporizhzhjaan tehtiin torstaiaamuna seitsemän ohjusiskua.

Ukrainan hallinnassa oleva Zaporizhzhjan kaupunki sijaitsee Zaporizhzhjan alueella, jossa on myös Venäjän miehittämä ydinvoimala. Voimala on ollut raskaan tulituksen kohteena.

Zaporizhzhjan alue kuuluu niihin ukrainalaisalueisiin, jotka Venäjä väittää liittäneensä itseensä. Venäjän joukot eivät kuitenkaan kontrolloi koko Zaporizhzhjan aluetta.

Zelenskyi kehotti toimittamaan lisää aseita Ukrainalle

Ukrainan täytyy torjua Venäjän hyökkäys, jotta venäläiset tankit eivät etene Varsovaan tai jälleen Prahaan. Näin sanoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhuessaan videolinkin välityksellä Prahassa koolla oleville Euroopan poliittisen yhteisön kokouksen osanottajille.

Zelenskyi myös kehotti länttä toimittamaan maansa armeijalle lisää aseita "hyökkääjän rankaisemista varten".

WSJ: Ukraina saanut vetäytyneiltä venäläisjoukoilta paljon raskasta kalustoa

Wall Street Journal -lehden mukaan suurin osa Ukrainan ulkomailta saamasta raskaasta sotakalustosta on peräisin vetäytyneiltä venäläisjoukoilta.

Ukrainan joukkojen läpimurrot erityisesti Harkovan alueella noin kuukausi sitten jättivät runsaasti Venäjän sotakalustoa ukrainalaisten käsiin, lehti kirjoittaa. Venäläissotilaat ovat vetäytyessään joutuneet jättämään jälkeensä suuria määriä raskasta kalustoa ja tarvikevarastoja.

Avointen lähteiden tiedustelutiedon perusteella tehtyyn arvioon on laskettu myös Kiovan alueelle ja muualle Pohjois-Ukrainaan jätetty kalusto Venäjän vetäydyttyä alueelta viime keväänä.

Länsimailta saadun kaluston kerrotaan olevan kuitenkin yleisesti ottaen parempaa ja tarkempaa. Osa Venäjän joukkojen jättämästä kalustosta voidaan ottaa heti käyttöön, kun taas osa joudutaan korjaamaan. Pahoin vaurioitunut kalusto voidaan käyttää vain varaosina.

Wall Street Journalin mukaan Ukrainan joukkojen käsiin on päätynyt myös huomattavat määrät neuvostoliittolaisia tykistökranaatteja, jotka olivat jo lähes loppuneet Ukrainalta.

Venäläiskalusto auttaa Ukrainaa etenemään

Wall Street Journalin mukaan venäläisjoukoilta peräisin oleva kalusto auttaa Ukrainaa etenemään vastahyökkäyksessään maan itäosassa. Vetäytyvien venäläisjoukkojen jälkeensä jättämiä panssarivaunuja, haupitseja ja ammuksia käytetään nyt entisiä omistajiaan vastaan.

– Meillä on niin paljon sotasaalista, ettemme edes tiedä, mitä sillä tehdä. Aloitimme jalkaväkipataljoonana, mutta nyt meistä on tavallaan tulossa mekanisoitu taisteluosasto, erään ukrainalaisen pataljoonan varapäällikkö Ruslan Andriyko kertoi Wall Street Journalille.

Ukrainalaisyksiköiden kerrotaan pitävän itsellään pienempiä kaapattuja aseita ja ampumatarvikkeita, mutta suurikokoinen kalusto, kuten panssarivaunut ja tykistö, jaetaan yleensä uudelleen armeijan logistiikkakomennuskeskuksen kautta.

Brittitiedustelu: Ukraina työntänyt rintamalinjaa eteenpäin Hersonin alueella

Ukrainan joukot ovat saavuttaneet voittoja ja työntäneet rintamalinjaa eteenpäin jopa 20 kilometriä Hersonin alueella, kertoo Britannian sotilastiedustelu viimeisimmässä tilannekatsauksessaan. Ukrainalaisjoukot eivät tiedusteluraportin mukaan kuitenkaan vielä uhkaa Venäjän tärkeimpiä puolustusasemia.

Venäläisten komentajien kerrotaan todennäköisesti pitävän Hersonin alueen Nova Kakhovkan sektoriin kohdistuvaa kasvavaa uhkaa yhtenä suurimmista huolenaiheistaan.

Britannian sotilastiedustelun mukaan taistelujoukkojen vetäytyminen Dneprjoen yli tekisi Hersonin alueen puolustamisesta Venäjälle helpompaa, mutta maan sotilasjohto kokee poliittista painetta puolustaa asemiaan.

Tiedusteluraportin mukaan Venäjä on sitonut suurimman osan vakavasti alimitoitetuista ilmavoimistaan Hersonin puolustukseen. Näin ollen Venäjällä on tällä hetkellä käytettävissä vain vähän laadukkaita, nopeasti käyttöönotettavia lisäjoukkoja rintaman vakauttamiseksi. Venäjän arvioidaan todennäköisesti pyrkivän lähettämään alueelle mobilisoituja reserviläisiä.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.