Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kovan luokan lakijuristit jättivät pestinsä Venäjällä – "Mahdollisuudet hoitaa tätä tehtävää ovat päättyneet"

Kaksi valtion lainsäädäntöjuristia on eronnut tehtävistään Venäjällä. He katsovat, että heidän on mahdotonta olla soveltamassa Venäjän lainsäädäntöä niin, että siinä huomioidaan Venäjän ”uusimmat päätökset” eli Ukrainalta ”liitetyt” alueet.

– En pidä mahdollisena (jatkaa), valtion juristikamarin jäsen Konstantin Dobrin totesi ilmoitettuaan eroamisesta tehtävistään.

Hän työskenteli vuodesta 2020 tämän vuoden maaliskuulle juristikamarin valtiosihteerinä, jossa hänen tehtäviinsä kuului lainsäädännön parantamistehtäviä sekä valtion ja virastojen vuorovaikutuksen koordinointia.

Samalla hän on ollut parlamentin ylähuoneen virkamiesedustajana oikeusministeriössä.

Valtiosihteerin tehtävästä hän erosi jo maaliskuussa, nyt muistakin juristikamarin tehtävistä.

– Tarpeellinen ja väistämätön päätös, sillä mahdollisuudet hoitaa tätä tehtävää ovat päättyneet, Dobrin sanoi ja viittasi Venäjän päätöksiin liittää itseensä alueita Ukrainasta.

Dobrin on myös aiempi senaattori ja Venäjän perustuslakia ja valtiorakenteen muodostamista käsittelevän komitean entinen varapuheenjohtaja.

Päätökseen erota juristikamarista päätyi myös sen varapuheenjohtaja, Neuvostoliiton aikaisen Venäjän korkeimman neuvoston jäsen Vadim Kljuvgant.

Myös hän kokee mahdottomaksi jatkaa juristikamarissa soveltamassa Venäjän päätöstä liittää Ukrainasta alueita itseensä.

Dobrin ja Kljuvgant ovat arvostelleet jo aiemmin Venäjän toimia Ukrainassa. He ja muita asianajajakamarin jäseniä on ollut vaatimassa esimerkiksi rauhanneuvotteluiden aloittamista. Yhteensä kymmenen kaikkiaan 32 kamarin jäsenestä oli mukana elokuisessa vaateessa.

– Venäjän lakitoimet ovat muistuttaneet helmikuun 24. päivän jälkeen taisteluraportteja, joissa geopoliittisten intressien nimissä aiheutetaan vahinkoja yhteiskunnallisille instituutioille, perustuslaille, perusoikeuksille ja maalaisjärjelle, Dobrin kritisoi elokuussa.

Asiasta kertoo venäläinen talouslehti RBK Telegramissa.