Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Marimekosta ja Kalevala Korusta tuttu muotitaiteilija Marja Suna on kuollut

Taiteilija, vaatetussuunnittelija ja muotoilija Marja Suna on kuollut 88-vuotiaana. Suna nukkui pois tiistaina hoitokodissa Helsingissä.

Sunan kuolemasta kertoi STT:lle hänen lapsenlapsensa Vesa Viita.

Suna tuli vuosikymmeniä kestäneellä urallaan tunnetuksi etenkin Marimekon vaatteiden ja Kalevala Korun korujen suunnittelijana.

Suna sai useita palkintoja ja tunnustuksia. Vuonna 1979 hän sai Valtion taideteollisuuspalkinnon ja 1998 hänet valittiin Vuoden muotitaiteilijaksi.

2010 Sunalle myönnettiin yli 50-vuotisesta muotoilijanurastaan Kaj Franck -palkinto, joka on Suomen arvostetuin muotoilupalkinto. Samana vuonna hänet kutsuttiin Taideteollisen korkeakoulun kunniajäseneksi.

Varttui taiteilijaperheessä

Helsingissä 14. maaliskuuta 1934 syntynyt Marja Suna varttui taiteilijaperheessä. Hänen isänsä oli taidemaalari Aarre Heinonen ja äitinsä kirjailija ja oopperalaulaja Tuomi Elmgren-Heinonen.

Suna oli halunnut jo lapsesta saakka taiteilijaksi, mutta hänen isänsä ei hyväksynyt tyttärensä toiveammattia. Isä piti vapaaksi taiteilijaksi ryhtymistä haihatteluna.

Sunan isä ehdotti opinahjoksi Taideteollista oppilaitosta, jonne perustettiin samoihin aikoihin muotiosasto. Suna opiskeli muotitaidetta Taideteollisessa oppilaitoksessa 1951–1954 ja opetti koulussa 1966–1976.

Opintojensa jälkeen Suna loi merkittävän uran suomalaisessa valmisvaateteollisuudessa. Suna suunnitteli vaatteita, koruja, kenkiä ja nappeja useille yrityksille, kuten Silolle, Herralalle, Kestilälle, Turolle, Piiroselle ja Luhdalle.

Ehtymätön luomisvoima

Pisimpään Marja Suna työskenteli Marimekossa, jonne hänet sinnikkäästi suostutteli Armi Ratia. Suna jäi eläkkeelle Marimekosta 70-vuotispäivän lähestyessä vuonna 2003.

Kalevala Korussa Suna aloitti vuonna 1998. Muotitaiteilijana Suna koki korun tärkeäksi osaksi pukeutumista. Hän suunnitteli muun muassa Lumikukka-korusarjan, joka on ollut myyntimenestys.

Suna osoittautui monien materiaalien taitavaksi käyttäjäksi tutustuen kankaiden lisäksi paperiin, lasiin ja metalliin.

Taiteilijan luomisvoima oli ehtymätön.

– No mitä sitä tekisi? Ei kai vain istuisi sohvalla? Minä en ainakaan voi, 80-vuotias Suna huudahti STT:n merkkipäivähaastattelussa 2014.