Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Japanilaisia kehotettiin hakeutumaan suojaan Pohjois-Korean ampumalta ohjukselta, joka lensi lopulta Japanin yli

Pohjois-Korea ampui tiistaina keskipitkän matkan ballistisen ohjuksen, joka ehti aiheuttaa huolta Japanissa. Japanilaisia varoitettiin ohjuksesta ja maan pohjoisosan asukkaita kehotettiin hakeutumaan suojaan. Myöhemmin varoitus peruttiin, kun ohjus oli lentänyt Japanin yli.

Etelä-Korean puolustusvoimat kertoi varhain tiistaina Pohjois-Korean laukaisseen ballistisen ohjuksen itään päin. Japanin viranomaiset antoivat hätätiedotteen ja kertoivat ohjuksen olevan mahdollisesti matkalla kohti Japanin pohjoisinta saarta Hokkaidoa. Asukkaita Hokkaidossa ja sen eteläpuolella sijaitsevassa Aomorin prefektuurissa kehotettiin hakeutumaan suojaan rakennuksiin tai maan alle.

Puoli kahdeksalta aamulla paikallista aikaa annettu vaaratiedote ehti olla voimassa puolisen tuntia ja näkyi ruudulla yleisradioyhtiö NHK:n televisiolähetyksissä. Lopulta Japanin pääministerin kanslia tiedotti ohjuksen lentäneen Japanin yli. Rannikkovartioston mukaan ohjus vaikutti pudonneen mereen.

Japanin pääministeri Fumio Kishida tuomitsi ohjuksen laukaisun.

– Uskomme, että maamme yli on lentänyt ballistinen ohjus, joka putosi Tyyneenmereen. Tämä on väkivallanteko, joka seuraa lukuisia ballististen ohjusten laukaisuja. Tuomitsemme tämän jyrkästi, Kishida sanoi.

Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen hävittäjät yhteisiin harjoituksiin

Yhdysvaltain Intian valtameren ja Tyynenmeren sotatoimialueen päämaja tuomitsi myös ohjuksen laukaisun ja kehotti Pohjois-Koreaa pidättäytymään muista "laittomista ja epävakauttavista toimista." Yhdysvallat vakuutti sitoutumisensa Japanin ja Etelä-Korean puolustamiseen olevan raudanluja.

Vastauksena Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen hävittäjät harjoittelivat tiistaina JDAM-täsmäpommien pudottamista Keltaisellamerellä.

Harjoituksiin osallistui Etelä-Korean armeijan esikunnan mukaan neljä Etelä-Korean F-15K-hävittäjää sekä neljä Yhdysvaltojen F-16-hävittäjää.

Edellisen kerran Pohjois-Korea laukaisi ohjuksen Japanin yli tiettävästi vuonna 2017.

Pohjois-Korea kiihdyttänyt asetestejä

Pohjois-Korea on testannut viime aikoina ohjuksia erittäin tiheään tahtiin. Se ampui viime viikolla neljä lyhyen kantaman ballistista ohjusta.

Asetestit on nähty reaktiona Yhdysvaltain, Etelä-Korean ja Japanin viime päivien mittaviin sotaharjoituksiin alueella.

Neuvottelut Korean niemimaan aseriisunnasta ovat olleet pitkään jäissä, ja Pohjois-Korea on tänä vuonna kiihdyttänyt uuden aseteknologian testaamista. Etelä-Korea ja Yhdysvallat ovat varoittaneet, että maa saattaa tehdä lähiaikoina ensimmäisen ydinkokeensa sitten vuoden 2017.

---

Lähteenä myös Japanin yleisradio NHK.