Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Biden: Hurrikaani Ian saattaa osoittautua Floridan historian tappavimmaksi myrskyksi

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden arvioi, että hurrikaani Ian saattaa osoittautua Floridan historian kaikkein tappavimmaksi myrskyksi. Biden vieraili hätätilavirasto Feman päämajassa Washingtonissa ja sanoi, että uhriluku saattaa nousta korkeaksi.

– Luvut ovat vielä vahvistamattomia, mutta olemme saaneet alustavia tietoja, joiden mukaan kuolonuhreja saattaa olla merkittävä määrä, Biden sanoi.

Biden julisti hurrikaanin suuronnettomuudeksi ja lupasi Floridalle kaiken tarvittavan avun liittovaltiolta.

Ian heikkeni torstaina hurrikaanista trooppiseksi myrskyksi, mutta kansallinen hurrikaanikeskus NHC varoitti, että se voi perjantaina aiheuttaa tuhoisia myrskyvuoksia Floridassa, Georgiassa sekä Etelä-Carolinassa. Lisäksi on NHC:n mukaan mahdollista, että Ian yön aikana voimistuu uudelleen hurrikaaniksi.

Yli 2,6 miljoonaa sähköyhtiöiden asiakasta oli tarkkailusivuston mukaan Floridassa ilman sähköä hurrikaanin vuoksi. Alustavien tietojen mukaan kaksi ihmistä olisi kuollut hurrikaanin seurauksena.

Floridan kuvernööri Ron DeSantis sanoi, että rannikolla sijaitseva Fort Myers ja sen naapurikaupunki Cape Coral ovat kärsineet pahasti tulvista ja myrskystä. DeSantisin mukaan vaurioiden korjaaminen tulee kestämään vuosia.

– Vesimäärä, joka on nyt nousussa, ja joka nousee edelleen, on periaatteessa tulva, jollainen nähdään kerran 500 vuodessa, DeSantis maalaili tiedotustilaisuudessa.

Lähes viitostason myrsky

Sosiaalisessa mediassa julkaistiin kuvia veden valtaamista kaduista, ja televisiossa on näytetty muun muassa merenrantataloihin virtaavaa tulvavettä, tulvaveden alle jääneitä teitä ja virtauksen mukaan lähteneitä autoja.

Myrsky uhkasi myös Orlandon kaupunkia ja sen lähellä sijaitsevia Disneyn huvipuistoja, jotka suljettiin myrskyn takia.

Ian hätyytteli kovimmillaan viitoskategoriaa, joka on Saffir-Simpsonin hurrikaaniasteikon korkein taso. Se edellyttää tuulen nopeuden olevan yli 69 metriä sekunnissa, kun NHC:n mukaan Ianin tuulet puhalsivat sen rantautuessa Floridaan 67 metriä sekunnissa.

Ilmastonmuutoksen lämmittäessä meren pintaa trooppisten myrskyjen uskotaan voimistuvan nykyisestä. Uutistoimisto AFP:n haastatteleva ilmakehätutkija, professori Gary Lackmann Pohjois-Carolinan osavaltionyliopistosta kertoo tutkimuksissa havaitun, että vaikka myrskyjen määrä tuskin kasvaa, ilmastonmuutoksen myötä trooppiset myrskyt kehittyvät nykyistä todennäköisemmin hurrikaaneiksi.