Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sotilaskomissaarin väitetysti ampunut mies järkyttyi ystävänsä värväämisestä – Venäjällä tehty polttopulloiskuja, värvätty sytytti itsensä tuleen

Venäjäläisen sotilaskomissaaria Ust-Ilimskin kaupungissa väitetysti ampunutta Ruslan Zininiä, 25, vastaan on aloitettu rikostutkinta, uutisoi amerikkalainen uutisviikkolehti Newsweek.

Venäjän tutkintakomitean kerrotaan epäilevän Zininiä lainvalvontaviranomaisen hengen vaarantamisesta sekä ampuma-aseen laittomasta hankinnasta.

Sosiaalisessa mediassa ja tiedotusvälineissä leviää videoita väitetystä ammuskelusta ja Zininistä. Esimerkiksi Telegram-kanava Baza, jolla kerrotaan olevan läheiset yhteydet paikalliseen poliisiin, julkaisi maanantaina videon, jossa Zinin esittäytyy kameran edessä. Zinin sanoo videolla olevansa paikallinen henkilö.

Toistaiseksi ei ole varmuutta siitä, oliko Zinin yksi asevoimien palvelukseen kutsutuista, Venäjän puolustusministeriön mukaan 300 000:sta sotilaasta. Sanomalehti Novaja Gazetan tietojen mukaan värvättävien sotilaiden todellinen määrä olisi miljoona sotilasta ja itsenäisen venäläismedia Meduzan mukaan 1,2 miljoonaa.

Paikallinen Telegram-kanava ASTRA kertoi olleensa yhteydessä Zininin äitiin Marina Zininaan, joka kertoi, että poikansa ei itse saanut kutsua palvelukseen, mutta hänen paras ystävänsä, jolla ei ole sotilaskoulutusta, oli kutsuttu taistelemaan Ukrainaan.

Zinin oli äitinsä mukaan mennyt värväyskeskukseen "vapaaehtoisen värväytymisen" varjolla.

– Ruslan oli erittäin järkyttynyt, koska hänen ystävänsä ei ollut armeijassa. He sanoivat, että siellä olisi osittainen liikekannallepano, mutta kävi ilmi, että he ottavat kaikki, Marina Zinina sanoi kanavan mukaan.

Venäjän kansalliskaartin lehdistöpalvelun mukaan Zinin yritti ampumisen jälkeen piiloutua viranomaisilta, mutta hänet otettiin kiinni ja luovutettiin poliisille kuulusteltavaksi.

– On tiedossa, että ampuja ei ole aseen laillinen omistaja. Tällä hetkellä tätä asiaa tarkastetaan, viranomaiset kertoivat.

Brittilehti The Guardianin Moskovan kirjeenvaihtaja Andrew Roth julkaisi viestipalvelu Twitteriin videon ammuskelusta, ammutun komissaarin kantamisesta paareille sekä Zininin kuulustelusta.

Videot saattavat järkyttää. Ensimmäisessä videossa mies, oletettavasti Zinin, ampuu tuliaseella komissaaria takaa päin, minkä jälkeen huoneessa olleet henkilöt, videon kuvaaja mukaan lukien, juoksevat huutaen tilasta pois.

Ruth kirjoittaa, että joidenkin tietojen mukaan komissaari olisi saanut surmansa, mutta joidenkin lähteiden mukaan hän on hengissä. Irkutskin alueen kuvernöörin Igor Kobzevin mukaan komissaari on "erittäin kriittisessä tilassa".

Kobzev kirjoitti myöhemmin maanantaina, että komissaari olisi leikattu, ja hän olisi edelleen hengityskoneessa.

– Olen häpeissäni siitä, että tällaista tapahtuu aikana, jona meidän pitäisi olla yhtenäisiä. Ampujaa tullaan rankaisemaan, Kobzev kirjoittaa Telegram-kanavallaan.

Ljudi Baykala -verkkomedian silminnäkijän mukaan komissaari oli kokoamassa värvättyjä yhteen ja "alkanut selittämään kaikkea kömpelösti", kun Zinin astui pois rivistä ja sanoi "kukaan ei mene minnekään". Tämän jälkeen kerrotaan kuuluneen kolme laukausta.

Meduzan mukaan liikekannallepanosta on aiheutunut muitakin välikohtauksia eri puolilla Venäjää. Lähes puolen miljoonan asukkaan Rjazanissa Länsi-Venäjällä miehen kerrotaan sytyttäneen itsensä tuleen protestina liikekannallepanolle.

Sanomalehti Novaja Gazetan Rjazanin aluetoimitus julkaisi itse tilanteesta videon, jossa mies valelee itsensä syttyvällä aineella ja peittyy liekkeihin parkkipaikalla. Paikallisen uutiskanavan silminnäkijän mukaan mies nauroi ja huusi, ettei halua sotaan. Aluetoimituksen mukaan 90 prosenttia miehen ihosta paloi. Toisessa tilanteesta kuvatussa videossa mies liikkuu kävellen ensihoitajan saattamana.

Sky News kertoi myös miehen heittäneen polttopullolla värväyskeskusta Urjupinskin kaupungissa Volgogradin alueella. Tilanteesta väitetysti kuvatulla videolla mies ajaa keskuksen pihaan, sytyttää niin kutsuttuja Molotovin cocktaileja ja heittää niitä yksitellen kohti rakennusta. Kaupungin viranomaiset vahvistivat rakennuksen syttyneen tuleen varhain maanantaiaamuna ja miehen tulleen kiinniotetuksi. Rakennuksen kerrotaan kärsineen "minimaalisia vahinkoja", eikä kukaan loukkaantunut.

Venäjän presidentti Vladimir Putin julisti viime viikon keskiviikkona Venäjälle "osittaisen liikekannallepanon". Liikekannallepanolla Venäjä pyrkinee paikkaamaan kiireisesti kärsimiään henkilöstötappioita Itä-Ukrainassa, jossa Ukraina on toteuttanut onnistuneita vastahyökkäyksiä Harkovassa ja Hersonissa. Britannian puolustusministeriön tiedusteluraportin mukaan ensimmäiset erät mobilisoiduista sotilaista ovat jo saapuneet sotilastukikohtiin. Raportin mukaan Venäjällä on nyt edessään hallinnollisia ja logistisia haasteita joukkojen kouluttamiseksi.

Sotilaallisten kouluttajien puute ja kiire liikekannallepanon käynnistämisessä viittaavat siihen, että monet joukot saapuvat taisteluiden etulinjaan vähäisellä asiaankuuluvalla valmiudella. Ministeriön mukaan Venäjän joukot tulevat todennäköisesti kulumaan nopeasti.