Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lakiesitys eläinten hyvinvoinnista pistäisi pentutehtailun kuriin

Hallitus haluaa pistää koirien ja kissojen pentutehtailun kuriin. Pentutehtailun suitsiminen sisältyy hallituksen eduskunnalle antaneeseen lakiesitykseen eläinten hyvinvoinnista.

Koirien ja kissojen pentutehtailua ja kauppaa hillittäisiin tuontikiellolla ja myynti-ilmoittelua koskevilla uusilla säännöksillä. Alle puolivuotiaiden pentujen tuonti Suomeen kiellettäisiin, jos tarkoituksena on myydä pentu eteenpäin neljän kuukauden kuluessa tuonnista.

Myynti-ilmoituksista tulee käydä ilmi muun muassa ammattimaisesti toimivan myyjän rekisterinumero sekä maa, jossa myytävä eläin on syntynyt. Kiellolla pyritään estämään ulkomailla huonoissa oloissa tuotettujen pentujen tuontia Suomeen.

Lakiesitys sisältää myös porsaiden kirurgisen kastraation kiellon. Porsaiden kirurginen kastraatio kielletään kokonaan 12 vuoden siirtymäajan päätyttyä. Lain tultua voimaan kastraation yhteydessä on käytettävä kipulääkitystä.

Muissakin kipua aiheuttavissa toimenpiteissä on jatkossa käytettävä kivunlievitystä

Lisäksi lakiesitykseen kuuluu muun muassa parsinavetoita ja sikahäkkejä koskevia rajoituksia. Uusien parsinavetoiden rakentaminen kielletään. Myös uusien kiinteärakenteisten porsitushäkkien käyttöönotto kielletään lain tullessa voimaan.

Edellinen esitys raukesi vaalikauden päättymiseen

Uudella lailla korvattaisiin voimassa oleva eläinsuojelulaki ja -asetus. Eläinten hyvinvointilaissa säädetään kaikkia eläimiä koskevat yleiset säännökset. Tarkemmat eläinlajikohtaiset vaatimukset säädetään asetustasolla.

Eläinsuojelulain kokonaisuudistuksen valmistelu aloitettiin maa- ja metsätalousministeriössä jo vuonna 2010.

Esitys eläinsuojelulain korvaavaksi laiksi eläinten hyvinvoinnista annettiin eduskunnalle syksyllä 2018. Esitystä ei kuitenkaan ehditty tuolloin käsittelemään eduskunnassa, ja se raukesi keväällä 2019 vaalikauden päättyessä.

Nyt eduskunnalle annettu esitys pohjautuu vuoden 2018 esitykseen, mutta siihen on tehty muun muassa hallitusohjelmasta ja lausuntokierroksella saadusta palautteesta johtuvia muutoksia.