Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen rajalle ei odoteta painetta Baltian ja Puolan sulkiessa rajansa venäläisiltä turisteilta

Venäjän kansalaiset eivät enää maanantaista alkaen voi kulkea turistiviisumilla Baltian maiden tai Puolan kautta Schengen-alueelle. Ensi viikosta alkaen Suomi on ainoa maaraja, jonka kautta venäläiset pääsevät turistiviisumilla EU-alueelle.

Kaakkois-Suomen rajavartioston yleisjohtaja Taneli Repo kertoo STT:lle sähköpostitse, että Kaakkois-Suomen rajavartiostossa rajaliikenteen ei arvioida kasvavan merkittävästi, mutta tilannetta seurataan ja työvoimaa lisätään tarvittaessa.

Suomi kiristi venäläisille myönnettävien turistiviisumien määrää tuntuvasti syyskuusta alkaen, mutta ei ole kieltänyt venäläisturisteilta viisumeita kokonaan. Revon mukaan tiukennukset eivät ole vielä muuttaneet rajanylittäjien määrää.

Suomeen ja Suomen kautta muualle EU:hun pääsee kulkemaan myös muiden Schengen-maiden myöntämillä viisumeilla.

Revon mukaan Suomen ja Venäjän rajan on ylittänyt heinäkuun jälkeen Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilla noin 60 000 ihmistä viikossa. Mukana ovat ylitykset kumpaankin suuntaan. Koronapandemia vähensi rajanylitysten määrää voimakkaasti.

Lisäksi Kainuun rajavartioston ylityspaikoilla rajan on ylittänyt viikoittain noin 2 300 ihmistä ja Lapin ylityspaikoilla noin 800 ihmistä. Helsinki-Vantaan lentoasemalla suoritetaan viikossa noin 60 000 rajatarkastusta.

Baltia ja Puola rajoittavat turistimatkailua

Puola sekä Baltian maat eli Viro, Latvia ja Liettua ilmoittivat viime viikolla, että ne rajoittavat Venäjän kansalaisten kulkua omille alueilleen ja siten myös Schengen-alueelle. Maiden mukaan rajan yli kulkevien venäläisten joukossa voi olla ihmisiä, joiden tavoitteena on heikentää maiden turvallisuutta. Lisäksi maat huomauttavat yhteisessä tiedotteessaan, että Euroopan rajan valvonta vie niiltä huomattavan määrän resursseja. Maiden mukaan on myös kestämätöntä, että hyökkääjävaltion kansalaiset voivat matkustella Euroopassa vapaasti.

Maat rajoittavat Venäjän kansalaisten matkustamista turisti- ja liike-elämän tarkoituksissa. Sen sijaan esimerkiksi humanitääristen tai perhesyiden vuoksi maihin pääsee edelleen.

Suomi odottaa EU:n yhteistä päätöstä

Pääministeri Sanna Marin (sd.) vastasi torstaina eduskunnan kyselytunnilla opposition kysymyksiin siitä, miksi Suomi ei ole estänyt venäläisten turistien matkustamista Suomen kautta.

Marin kertoi keskustelleensa EU:n sisäasiainkomissaari Ylva Johanssonin kanssa ja kertoneensa, että Suomi toivoo yhteisiä ratkaisuja ja että venäläisten turistiviisumien käyttö voitaisiin kokonaan kieltää EU-alueella. Marinin mukaan hallitus on jo tehnyt päätöksiä sen osalta, miten viisumien myöntämisprosessia voidaan hidastaa niin, että Suomen myöntämillä viisumeilla saapuvien venäläisturistien määrä vähenee hyvin pieneksi.

–  Tämä on se, mitä olemme pystyneet juridisten reunaehtojen puitteissa tekemään. Tätä on hyvin huolellisesti selvitetty ulkoministeriössä ja sisäministeriössä, Marin sanoi.

Marinin mukaan Suomi on koko ajan peräänkuuluttanut EU- ja Schengen-alueen tasoisia ratkaisuja, jotta voitaisiin estää kulkeminen Suomen kautta muihin Schengen-maihin.