Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirgisia ja Tadzhikistan syyttivät toisiaan hauraan tulitauon rikkomisesta

Keski-Aasiassa sijaitsevat Kirgisia ja Tadzhikistan jatkoivat lauantaina toistensa syyttelyä tulitaukorikkomuksista kuluneella viikolla käytyjen rajakahakoiden jäljiltä.

Kirgisian rajaviranomaiset syyttivät Tadzhikistania lauantaina useista eri hyökkäyksistä Kirgisian puolella rajaa sijaitseviin asutuskeskuskin, muun muassa Batkenin ja Oshin alueilla.

Tadzhikistanin viranomaisten mukaan tilanne rajalla oli lauantaina "verrattain vakaa". Tästä huolimatta Kirgisian armeija oli rajaviranomaisten mukaan rikkonut perjantaina sovittua tulitaukoa useaan otteeseen ja jatkanut joukkojen keskittämistä rajalle.

Kirgisian terveysministeriön mukaan ainakin 24 ihmistä on kuollut ja yli 120 haavoittunut kahakoissa. Tuhansittain ihmisiä on evakuoitu rajaseudulta.

Tadzhikistanin sisäministeriö kertoi niin ikään, että kahakat ovat vaatineet siviiliuhreja, mutta ei kertonut lukuja.

Maiden naapuri Venäjä on kehottanut osapuolia pidättyvyyteen ja tarjoutunut välittäjäksi kiistassa.

Yhteenotot maiden kiistellyllä rajaseudulla ovat säännöllisiä. Rajaseudun yhteisöt kiistelevät usein maasta ja vesivarannoista, ja rajavartiostot ovat usein osallistuneet konflikteihin. Lähes puolet maiden 970 kilometrin yhteisestä rajasta on kiisteltyä. Viime vuonna 50 ihmistä kuoli rajataisteluissa.