Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sosiaalinen media täyttyi surunvalitteluista – näin rakastettua kuningatarta muistellaan maailmalla

Kuningatar Elisabet II:n poismeno on saanut lukemattomat poliitikot, yhteiskunnalliset vaikuttajat ja julkisuuden henkilöt esittelemään surunvalittelujaan sosiaalisessa mediassa. Monissa julkaisuissa muistellaan rakastettua monarkkia, joka menehtyi tänään 96 vuoden iässä.

Iso-Britannian tuoreen pääministerin Liz Trussin mukaan kuningatar oli "kallio, jonka päälle moderni Britannia rakennettiin".

– Tämä on suuren menetyksen päivä, mutta kuningatar Elisabet II jättää suuren perinnön. Jumala kuningasta suojelkoon.

Entinen pääministeri David Cameron on julkaissut Twitterissä pitkän lausunnon. Siinä hän muistelee viikottaisia audienssejaan kuningattaren kanssa, jota kuvailee "maailman suurimmaksi yleisön palvelijaksi ja maailman kokeneimmaksi diplomaatiksi".

– Oli etuoikeus nauttia viikottain miltei uniikista mahdollisuutta istua yksityisesti alas kuningattaren kanssa, ja vastaanottaa hänen neuvojaan ja viisauttaan, Cameron toteaa.

Cameron nostaa esiin myös kuningattaren toimet ulkopolitiikan saralla.

– Hän rakensi uudelleen suhteet Saksaan sodan jälkeen, tuki uuden Etelä-Afrikan nousua ja vieraili ensimmäisenä hallitsevana Britannian monarkkina Irlannin tasavallassa vuonna 2011, Cameron luettelee.

Entisen pääministerin Boris Johnsonin mukaan tämä on "maan surullisin päivä". Kolmeen twiittiin jaetussa lausunnossaan Johnson muistelee muun muassa kuningattaren viisautta ja velvollisuudentuntoa.

– Hän vaikutti niin ajattomalta ja upealta, että pelkään meidän alkaneen uskoa, lasten lailla, että hän vain jatkaisi eteenpäin ja eteenpäin, Johnson muotoilee.

Työväenpuolueen puheenjohtaja Keir Starmer toteaa kansakunnan jakavan kuningasperheen surun.

– Poliittisten taisteluiden yläpuolella, hän seisoi, ei sen puolesta mistä kansa taisteli, vaan sen puolesta mistä se oli samaa mieltä, Starmer toteaa.

Kanadan pääministeri Justin Trudeau muistelee lausunnossaan kuningattaren lämmintä suhdetta Kanadaan ja kanadalaisiin.

– Palatessaan Kanadaan hän sanoi aina: "on hyvä olla kotona". Hän oli tosiaan kotona täällä, eivätkä kanadalaiset lakanneet palauttamasta hänen kiintymystään.

Australian pääministeri Anthony Albanesen lausunto julistaa "historiallisen hallinnon ja velvollisuudelle, perheelle, uskolle ja palvelukselle omistetun elämän" tulleen päätökseen.

– Hänen Majesteettinsa omat sanat voivat tuoda lohtua: "Suru on hinta, jonka maksamme rakkaudesta", Albanesen twiitissä todetaan.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi lähettää Ukrainan kansan puolesta surunvalittelut kuningasperheelle, Iso-Britannialle ja Kansainyhteisölle.

– Teemme osamme, jotta hänen perintönsä elää. Hänen perintönsä rakentaa siltoja... ja rakentaa luottamusta kansakuntien välille, runoilee Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel.

– Hänen valtakautensa määritti kansakuntanne ja maanosamme historiaa. Hän symboloi parasta Iso-Britanniassa, sen kansassa ja sen arvoissa. Hän merkitsi paljon monille, ja henkilökohtaisella tasolla hän on ollut inspiraatio minulle läpi elämäni, toteaa puolestaan Euroopan komission puheenjohtaja Ursula Von Der Leyen Iso-Britannian kansalle osoitetussa lausunnossaan.

The Rolling Stonesin laulaja Mick Jagger muistelee Twitterissä kuningattaren häitä.

– Muistan hänet kauniina nuorena naisena. Hän eteni kansakunnan rakastetuksi isoäidiksi. Syvimmät sympatiani kuningasperheelle.