Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Niinistö ja Marin lähettävät osanottonsa kuninkaalliselle perheelle ja Britannian kansalle – "Hän todisti ja muokkasi historiaa kuten vain harvat muut"

Presidentti Sauli Niinistö sanoo olevansa syvästi surullinen kuningatar Elisabetin poismenosta. Niinistö kirjoitti Twitterissä, että 70-vuotisen hallituskautensa aikana Elisabet todisti ja muokkasi historiaa kuten vain harvat muut.

– Hänen velvollisuudentuntonsa ja omistautumisensa palveluun ovat esimerkki meille kaikille, Niinistö kirjoitti.

Samalla Niinistö välitti syvimmät osanottonsa kuninkaalliselle perheelle ja Britannian kansalle.

Myös pääministeri Sanna Marin (sd.) lähetti syvimmät osanottonsa kuninkaalliselle perheelle sekä Britannian ja Kansainyhteisön kansalle. Marin sanoi Twitterissä, että ajatuksemme ovat kuningattaren perheen ja läheisten luona.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) lausui eduskunnan puolesta syvimmän osanottonsa Britannian asukkaille ja Elisabetin omaisille. Vanhasen mukaan Elisabet opittiin myös suomalaisten keskuudessa tuntemaan arvokkuutta ja jatkuvuutta ylläpitävänä, kansojaan yhdistävänä valtionpäämiehenä.

– Maailmanhistorian pisimmän hallitsijakauden kuluessa maailma muuttui valtavasti ja hän osasi säilyttää monarkian ajassa elävänä. Hänen kuolemansa hiljentää ei vain hänen omaa kansaansa vaan ihmiset kaikkialla maailmassa, Vanhanen kirjoitti eduskunnan virallisella Twitter-tilillä.

Suomalaispoliitikot muistelevat vuosikymmeniä vallassa ollutta kuningatarta

Useat suomalaispoliitikot ovat ilmaisseet osanottonsa Elisabetin poismenon johdosta. Muun muassa RKP:n puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson, vihreiden puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo, liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka sekä maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk.) ovat kirjoittaneet Twitterissä osanottonsa.

Ohisalo lainaa Twitterissä Elisabetin Glasgow'n ilmastohuippukokoukseen lähettämässä videoviestissään esittämiä sanoja.

– 'Historia on osoittanut, että kun kansat kokoontuvat yhteisen asian puolesta, toivolle on aina tilaa.' Inspiroivia sanoja muistettavaksi, Ohisalo kirjoitti.

Elisabetin poismenosta ovat tviitanneet myös oppositiopuolueiden johtajat. Perussuomalaisten Riikka Purra sekä kokoomuksen Petteri Orpo kirjoittivat, että aikakausi on päättynyt.

– Hän hallitsi ja palveli kuningaskuntaa seitsemällä vuosikymmenellä, viidentoista pääministerin aikana, Churchillistä Trussiin. Hän edusti jatkuvuutta, Purra tviittasi.

Eduskuntaryhmien puheenjohtajista muun muassa SDP:n Antti Lindtman ja kokoomuksen Kai Mykkänen ovat muistaneet edesmennyttä kuningatarta.

– 50-luvun Neuvostovyörytyksestä lännen voittoon, lännen huippukauteen ja nyt jo sen jälkeiseen moninapaisuuteen. Yksi kuningatar. Aina asiallinen, rauhoittava, sanansa sattuvasti asetteleva, Mykkänen tviittasi.