Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HS: USA halusi liikemies Harry Harkimon pakotelistalleen keväällä 2015 – joku Suomesta tuli väliin

Suurlähettilään mukaan voidaan todeta, että jos Suomen valtion edustaja ei olisi viestinyt huolesta, Yhdysvallat olisi lisännyt Harkimon pakotelistalleen.

Yhdysvallat halusi liikemies Harry Harkimon pakotelistalleen keväällä 2015, mutta Suomesta tullut huolestunut viesti pelasti Harkimon, kirjoittaa Helsingin Sanomat (HS). Harkimo nousi samaisen kevään eduskuntavaaleissa kansanedustajaksi kokoomuksen listalta.

Suurlähettiläs Daniel Fried vahvistaa lehdelle, että Yhdysvalloilla oli aie laittaa Harkimo pakotelistalleen.

– En muista häntä koskevia seikkoja spesifisti. Mutta yleisesti ottaen me jahtasimme Putinin kätyreitä sekä näiden kätyreiden edustajia ja liikekumppaneita, Yhdysvaltain ulkoministeriön pakotepolitiikasta tuolloin vastannut Fried sanoo HS:lle.

Venäjä oli vallannut Krimin Ukrainalta kevättalvella 2014. Sen seurauksena Yhdysvallat asetti pakotteita muun muassa Venäjän presidentti Vladimir Putinin lähipiirille, kuten Gennadi Timtšenkolle sekä Arkadi ja Boris Rotenbergille.

Keväällä 2015 Yhdysvallat halusi iskeä oligarkkien apureihin. Timtšenko ja Rotenbergin perhe olivat Harkimon bisneskumppaneita.

Harkimo ei kuitenkaan päätynyt USA:n uudelle, heinäkuussa 2015 valmistuneelle pakotelistalle.

Fried kertoo HS:lle, että Suomen hallinnosta välitettiin hänelle viestiä, että Harkimon listaaminen voisi vaikeuttaa toimintaa jääkiekkojoukkue Jokereissa. Harkimo omisti Jokereista enemmistön ja venäläisoligarkit omistivat vähemmistön. Jokerit oli alkanut pelata Venäjällä kaudella 2014–2015.

– Meille esitettiin huoli siitä, että jos hänet laitetaan pakotelistalle, se tuo ongelmia urheilujoukkueelle. Muistan ajatuksen siitä, että joukkueen ja urheiluhallin toiminnan alasajo saattaisi vaikuttaa kielteisesti yleiseen mielipiteeseen Suomessa, Fried kertoo lehdelle.

Friedin mukaan voidaan todeta, että jos Suomen valtion edustaja ei olisi viestinyt huolesta, Yhdysvallat olisi lisännyt Harkimon pakotelistalleen.

HS ei saanut selville, kuka viestiä huolesta oli välittänyt Yhdysvalloille.