Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Verinen terrori-isku ei keskeyttänyt Münchenin olympialaisia 50 vuotta sitten – saksalaisviranomaisten toiminta oli täynnä virheitä, ja jälkipyykkiä pestään yhä

Suomalaisille Lasse Virénin 10 000 metrin kultajuoksu kaatumisineen on varmasti Münchenin 1972 olympialaisten, ellei koko urheiluhistorian mieleenpainuvin hetki. Vain pari päivää myöhemmin Etelä-Saksassa koettiin jotain paljon dramaattisempaa, kun palestiinalaisterroristit hyökkäsivät olympiakylään ja surmasivat sekä ottivat panttivangeiksi israelilaisia urheilijoita ja valmentajia.

Verilöylyä muistellaan Münchenissä maanantaina, vaikka vähältä piti, että tilaisuudesta olisi tullut traaginen farssi. Israelilaisten uhrien omaiset peruivat uhkauksensa boikotoida muistotilaisuutta vasta muutama päivä sitten, kun Saksa ja Israel pääsivät sopimukseen omaisille maksettavista korvauksista sekä terrori-iskun ja sen vastatoimien perusteellisesta tutkinnasta.

Selvitettävää riittää yhä, sillä saksalaisviranomaisten toimet jättivät paljon toivomisen varaa. Vaikka iskun vaarasta oli saatu vihiä, ei varautumistoimiin ryhdytty: koko suurta olympiakylää vartioi aamuyöstä 5. syyskuuta 34 poliisia, joista vain kaksi oli aseistettuja.

Poliisit päättivät itse perua vapautusoperaation

Musta syyskuu -palestiinalaisjärjestön kahdeksan terroristia kykeni siten kiipeämään melko helposti olympiakylän aidan yli ja etenemään israelilaisten majoitustiloihin. Ryhmän nähneet luulivat verryttelyasuisten ja urheilukasseja kantavien miesten olevan kaupungilta palaavia urheilijoita.

Terroristit surmasivat kaksi vastarintaa tehnyttä israelilaista ja ottivat loput panttivangeiksi. Ryhmä vaati yli 200 palestiinalaisvangin vapauttamista Israelin vankiloista, minkä Israel tyrmäsi suoralta kädeltä.

Vahvistamattomien tietojen mukaan Israel tarjosi tilanteeseen avuksi omia erikoisjoukkojaan, koska Saksan asevoimilla ei ollut laillista oikeutta puuttua tilanteeseen eikä poliiseilla kunnon koulutusta.

Lopullisesti asiat menivät pieleen läheisellä sotilaslentokentällä. Saksa oli neuvottelut terroristien kanssa sopimuksen, jonka mukaan nämä voisivat lentää panttivankeineen Egyptiin. Todellinen tarkoitus oli kuitenkin yrittää vapauttaa israelilaiset ennen lähtöä.

Lentokoneessa olleet saksalaispoliisit päättivät kuitenkin viime hetkellä ja keskenään perua operaation. Jäljelle jäi viisi saksalaista tarkka-ampujaa kahdeksaa terroristia vastaan.

Lentokonekaappaus vapautti terroristit pian

Syntyi taistelu ja vielä pari irvokasta jälkinäytöstä. Puolenyön jälkeen 6. syyskuuta Saksan hallituksen tiedottaja kertoi, että panttivangit oli vapautettu. Israelissa ehdittiin jo iloita, kunnes hieman myöhemmin viranomaiset myönsivät median päinvastaiset tiedot oikeiksi. Kaikki panttivangit ja yksi saksalaispoliisi olivat saaneet surmansa.

Terroristeista viisi kuoli ja kolme vangittiin. Hekin pääsivät vapaaksi jo reilun kuukauden kuluttua vaihdossa Lufthansan kaapatun koneen matkustajien vapauttamisesta.

Terrori-isku ja verenvuodatus keskeyttivät kisaamisen olympialaisissa reiluksi vuorokaudeksi, mutta eivät lopullisesti. Paljon kritisoitu päätös kiteytyi kansainvälisen olympiakomitean johtajan Avery Brundagen kuuluisan ilmoitukseen.

– The Games must go on (Kisojen täytyy jatkua).

Niin tuli Lasse Virénistäkin kahden kultamitalin mies. 5 000 metriä juostiin Münchenissä 10. syyskuuta.

---

Lähteet: Deutsche Welle, New York Times, AFP.