Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaliforniassa myytävien uusien autojen on oltava päästöttömiä vuodesta 2035 alkaen

Yhdysvalloissa Kalifornian osavaltio on päättänyt, että kaikkien siellä myytävien autojen on oltava päästöttömiä vuodesta 2035 alkaen. Säännöt edellyttävät, että jatkuvasti kasvava osuus Kalifornian 40 miljoonalle asukkaalle myytävistä autoista ei aiheuta lainkaan pakokaasupäästöjä, kunnes täyskielto astuu voimaan 13 vuoden päästä.

Osavaltion ilmanlaatua valvova virasto kertoo, että myös ladattavia hybdiriautoja voidaan myydä rajallinen määrä.

Virasto kuvailee aikataulua kunnianhimoiseksi mutta realistiseksi.

Ympäristövaikutusten lisäksi ratkaisulla ennakoidaan olevan myös terveysvaikutuksia erityisesti valtateiden varsilla asuvien keskuudessa. Virasto ennakoi, että sääntely vähentää esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksien sekä hengitystiesairauksien aiheuttamia sairaalakäyntejä ja kuolemia sekä astmasta johtuvia päivystyskäyntejä.

Kalifornia on edelläkävijä

Leijonanosa Yhdysvaltojen sähköautoista on jo nyt Kaliforniassa. Osavaltiossa on yli 1,1 miljoonaa sähköautoa, mikä on yli 40 prosenttia koko maan sähköautoista.

Kymmenen vuotta sitten vain kaksi prosenttia osavaltiossa myydyistä uusista autoista oli sähköautoja. Nyt luku on 16 prosenttia.

Yhdysvaltojen väkirikkaimpana osavaltiona Kaliforniassa on maan suurin automarkkina, jota valmistajat eivät voi sivuuttaa. Osavaltion päätöksillä on siten painoarvoa myös kansallisten standardien luomisessa.

Sähköautot ovat kuitenkin edelleen fossiilisilla polttoaineilla kulkevia autoja kalliimpia. Arvostelijat ovat huomauttaneet, että sähköauton ostaminen on monelle mahdollista vain liittovaltion tarjoamien tukien vuoksi. Tukia puolustavien mielestä kannustimet ovat tarpeen lyhyellä aikavälillä, mutta niiden käyttö voidaan lopettaa, kun hinnat lähtevät laskuun.

Ilmastonmuutos pakottaa toimiin

Muuallakin maailmassa autoteollisuuden päästöihin on ryhdytty kiinnittämään enenevässä määrin huomiota.

Norjan tavoitteena on, että kaikki uudet autot ovat pakokaasupäästöttömiä vuoteen 2025 mennessä. Britannia, Singapore ja Israel tavoittelevat vuotta 2030, ja EU puolestaan haluaa lopettaa uusien bensa- ja dieselautojen myynnin viimeistään vuoteen 2035 mennessä.

Ihmistoiminnan aiheuttama ilmaston lämpeneminen on jo nyt nostanut keskimääräisiä lämpötiloja, mikä on kiihdyttänyt esimerkiksi tulipaloja ja tehnyt myrskyistä yhä useammin entistä voimakkaampia.

Asiantuntijoiden mukaan ilmastonmuutoksen vaikutusten hillitsemiseksi tarvitaan dramaattisia toimia ja avainasemassa on fossiilisten polttoaineiden aiheuttamien päästöjen vähentäminen.