Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kulttuuri- ja urheiluväki sekä poliitikot muistelevat Loiria: "Niin paljon enemmän kuin yksi suurimmista viihdetaiteilijoista ikinä"

Tänään 77-vuotiaana kuollutta viihdetaiteilija Vesa-Matti Loiria on muisteltu paljon sosiaalisessa mediassa.

– Suurista suurin, syvästi kunnioitettu Vesa-Matti Loiri on poissa. Kosketit meitä, suomalaista sielua niin syvältä. Hyvää matkaa tuntemattomahan tupaan rakas ystävä, kirjoitti Twitterissä tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Saman viestin jakoi myös tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kirjoitti Twitterissä seuraavasti: "Lepää rauhassa suomalaisen sielun tulkki Vesa-Matti Loiri. Sinut tullaan muistamaan."

Loirin elämäkerran kirjoittanut kirjailija Jari Tervo jakoi kuvan ystävästään elokuussa 2018 hänen lapsuudenkotinsa pihalla Haagassa.

– Kuljimme hänen poika-aikojensa paikoissa ja muistoissa. Se oli hieno päivä, Tervo muistelee Twitterissä.

Loirin pitkäaikainen ystävä ja kollega Hannele Lauri kuvaili edesmennyttä taiteilijaa STT:lle sanoilla "hieno, suora ja viisas ihminen".

– En tunne ketään tuollaista monilahjakkuutta kuin Vesku oli.

– Olen niin kiitollinen niistä vuosikymmenistä, mitä sain tehdä Veskun kanssa töitä ja olla hänen ystävänsä. En osaa sanoa muuta kuin lämmin osanotto hänen lapsilleen, läheisilleen ja kaikille ystävilleen, Lauri sanoi.

Tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen (kesk.) ottaa osaa läheisten suruun Twitterissä.

– Loiri oli yksi aikamme suurimmista ja monipuolisimmista taiteilijoista. Suuri persoona, Honkonen kirjoittaa.

Valtiovarainministeri, keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko toivotti myös voimia läheisten suruun Twitterissä.

– Yksi aikamme suurimmista taiteilijoista on poissa. Lepää rauhassa, lahjakas ja väkevä Vesa-Matti Loiri. Jätit jälkesi suomalaisten sydämiin. Eikä se sieltä häviä.

Puolustusministeri (kesk.) Antti Kaikkonen kirjoitti Twitterissä näin: "Olemme menettäneet suuren taiteilijan. Vesa-Matti Loirin monipuolinen ja pitkä ura on vertaansa vailla. Hän on vuosikymmeniä liikuttanut suomalaisten tunteita, laidasta laitaan - hienon jäljen jättäen. Muistot elävät. Lepää rauhassa, Vesku. #kiitos"

Myös usea urheilutoimija on esittänyt osanottonsa. HJK Helsinki jakoi kuvan Loirista Twitterissä.

– Loiri ehti elämässään valloittaa sydämet monen alan taiturina. Hän teki vaikutuksen myös jalkapallokentillä: vuonna 2013 Klubi palkitsi ”Veskun” HJK:n historian värikkäimpänä maalivahtina, kerrotaan päivityksessä. ⁣

Myös Huuhkajat kiittää Vesa-Matti Loiria kaikesta hänen antamastaan tuesta, joka on merkinnyt paljon.

– Taiteilija, monitaituri ja jalkapallon suuri ystävä on poissa.

Suomen Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori muisteli myös Loiria Twitterissä.

– Suomi menetti yhden kaikkien aikojen suurimmistaan. RIP Vesku!

Viihdemaailmasta laulaja Antti Tuisku jakoi Instagramissa kuvan yhdessä Loirin kanssa.

– Lepää rauhassa Vesku. Olit minulle ja niin monille muille niin paljon enemmän kuin yksi suurimmista viihdetaiteilijoista ikinä, Tuisku kirjoittaa postauksessa.

Muusikko Elastinen eli Kimmo Laiho jakaa Tuiskun tapaan yhteiskuvan Loirin kanssa saatesanoilla: "R.I.P Oli onni päästä tuntemaan ja viettää kanssasi aikaa. Suuret on suuria."

Näyttelijä Krista Kosonen kiittää Loiria "naurusta, taiteesta ja musiikista".

Näyttelijä, laulaja ja juontaja Mikko Leppilampi aloitti Instagram-päivityksensä sanoin "Rakas, Vesku." Leppilampi kirjoittaa Loirin olleen teatterikoulusta lähtien hänelle tärkeä mentori, suunnannäyttäjä ja ystävä.

– Välitit aidosti. Jokainen kohtaaminen kanssasi oli merkityksellinen ja syvä. Välillä irroteltiin arjesta ja toisinaan taas syvennyttiin pohtimaan elämän tarkoitusta - molempia aina huolella. Viisautta, huumoria ja empatiaa riitti aina ja loppuun asti. Kiitos yhteisistä hetkistä. Kiitos viihteestä ja taiteesta. Oot mun idoli. Lämmin osanottoni perheelle ja lähimmäisille. Sanat eivät nyt riitä. Sydän tietää, Leppilampi kirjoittaa.

Laulaja Juha Tapio muisteli Loiria Facebookissa.

– Hyvää matkaa mestari. Kiitos unohtumattomista kohtaamisista ja kaikesta mitä meille annoit. Olit ja olet lahja tälle kansalle. Lauletaan kun tavataan.

Michael Monroen Instagram-kuvassa muusikko kirjoittaa "Lepää rauhassa Vesku, rakas ihana ystäväni."

Muusikko ja näyttelijä Paula Vesalan jakamassa kuvassa hän laulaa Loirin kanssa Vain elämää -ohjelmassa.

– Hyvää matkaa, ystävä. Raskas päivä meille, kevyempi sinulle, artistinimellä Vesala esiintyvä taiteilija sanoo päivityksessään.

Muusikko ja näyttelijä Olavi Uusivirta puolestaan kertoo pitkän tarinan Loirista somessaan.

– Kerran baaritiskillä istui ilmiselvä Vesa-Matti Loiri konjakkinsa kanssa. Olin aikeissa mennä koputtamaan hänen olkapäätään, kunnes tajusin että järkyttävän suuri osa hänen elämästään koostuu hetkistä jolloin joku tuntematon ihminen koputtaa häntä olkapäähän. ”Minä olen se joka teki sen biisin”, olisin koputettuani sanonut. ”Uuden levysi päätösraidan, Meri.”

Uusivirta kertoo tehneensä kappaleen, "jonka esittämiseen olin aivan liian nuori, noin kaksikymmentäviisivuotias".

– Tiesin kirjoittavani sitä Loirille, jota en tuntenut, mutta jonka tietysti tunsin niin kuin jokainen vastaantuleva suomalainen tuntee Loirin. Päätin olla koputtamatta olkapäätä. Päätin etten koskaan tapaisi Vesa-Matti Loiria. Hän ei tarvinnut enää yhtään ystävää, hän oli jo riittävän yksinäinen.

Uusivirta sai pitää lapsuutensa mielikuvan.

– Sain pitää Höyhensaaret, mahdollisesti ensimmäisen suomenkielisen kappaleen jonka muistan. Sain pitää ilman joka väreili oudosti, kun Philipsin suuresta lattiakaiuttimesta kantautui tummana tanssahteleva, notkea loirinääni joka lauloi: ”ja mitä ma nielin ja vaikenin / ja mitä ma ajattelin”. Hyvää matkaa, Runonlaulaja!

Laulaja Robin Packalen muisteli niinikään legendaarista viihdetaiteilijaa. – Oli äärettömän suuri kunnia saada tuntea sinut Vesku. Tulet aina olemaan mulle suurin syy miksi elämästä pitää ottaa kaikki irti! See you later, Packalen kirjasi someensa.

Myöskin Euroopan historian professori Laura Kolbe ilmaisi osanottonsa Twitterissä.

– Jahas. Kekkoset, koivistot, ahtisaaret ja haloset..tulevat ja menevät, Loiri pysyi. Aina ei veskuhuumori purrut, mutta yhtä kaikki: hän antoi kasvot. Räävittömät, hassut, hauskat. Kipeät ja koskettavat. Nyt tunne, että yksi eppookki loppuu, Kolben päivitys kuului.

Pianisti ja säveltäjä Lenni-Kalle Taipaleen Instagramissa julkaistiin yhteiskuva Loirin kanssa.

– I love you. Kiitos unohtumattomista yhteisistä vuosikymmenistä, sinä ikuisesti ihana hullu veljeni. Anna mennä, tutki, ole innostunut lapsi taas, Taipale kirjoitti.

Näyttelijä, laulaja ja juontaja Roope Salminen jakoi "valtavat osanotot jokaiselle läheiselle" Instagramissa. Salminen kuvaili Loiria legendaksi ja monimuotoiseksi rohkeaksi taiteilijaksi, joka jätti monien sukupolvien ajan kestävän jäljen suomalaiseen taide- ja viihdekenttään.

– Mulle herra Loiri on tottakai isoimpia idoleita nimenomaan siinä miten hän teki aina ammatillisesti ihan mitä halusi ja näytti että vaikka olisit kirjaimellisesti Suomen historian tunnetuin sketsihahmo, voit silti myös koskettaa ihmisiä musiikilla ja roolitöillä, jos ne vaan tekee tarpeeksi hyvin, Salminen kirjoittaa.

Salminen kertoo uransa kohokohtia olleen, kun hän sai haastatella Loiria vuosia sitten. Päivityksen kuva on Enbuske, Veitola & Salminen -ohjelman bäkkäriltä ohjelman alkuajoilta.

– Sain onneks siellä bäkkärillä ja pari kertaa sen jälkeen sanoa herralle itselleen miten paljon hän on mulle merkinnyt. sanoin vitsillä että mustakin tulee vielä joskus jotain ja hän vastasi että voi olla että tulee, voi olla että ei, mutta muista nauttia matkasta. lepää rauhassa herra Loiri, päättää Salminen tekstin.