Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiina jatkaa sittenkin sotaharjoitustaan Taiwanin lähistöllä – Taiwanin mukaan Kiina "häiritsee barbaarisesti rauhaa näyttäen lihaksiaan kaikkialla"

Kiina ilmoitti tänään jatkavansa sittenkin sotaharjoituksiaan Taiwanin lähistöllä. Kiinan oli määrä päättää eilen sunnuntaina sotaharjoitus, jonka se aloitti Taiwanin seudulla viime torstaina.

Kiinan armeija on järjestänyt tänään uusia harjoituksia Taiwanin ympärillä. Armeijan itäinen komentokeskus ilmoitti, että sotilaat ovat tänään keskittyneet merellä ja ilmassa sukellusveneiden vastaisiin ja merihyökkäysoperaatioihin.

Kiinan suursotaharjoitus alkoi torstaina päivä sen jälkeen, kun Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi oli poistunut vierailultaan Taiwanista. Kiina on tuominnut Pelosin vierailun hyvin jyrkästi.

Kiina on käyttänyt sotaharjoituksessa hävittäjiä, sota-aluksia ja ballistisia ohjuksia. Analyytikoiden mukaan niiden avulla voitaisiin toteuttaa käytännössä Taiwanin saarto sekä hyökkäys saarelle.

Kiina pitää itsehallinnollista Taiwania osana omaa aluettaan. Suurvalta ei ole rajannut pois mahdollisuutta vallata Taiwan tarvittaessa väkivalloin.

Kiinan on ollut tarkoitus aloittaa nyt sotaharjoitus myös pohjoisempana, Korean niemimaan ja Kiinan välillä Keltaisellamerellä.

Taiwan edelleen uhmakkaana

Taiwan on pysynyt uhmakkaana Kiinan sotaharjoitusten ajan, ja sen on määrä aloittaa oman armeijansa harjoitukset tiistaina.

Taiwanin pääministeri Su Tseng-chang sanoi, että Kiina käyttää "barbaarisesti sotilastoimia" häiritäkseen rauhaa Taiwaninsalmessa.

– Pyydämme Kiinan hallitusta olemaan käyttämättä sotilaallista voimaa näyttäen lihaksiaan kaikkialla ja olemaan vaarantamatta alueen rauhaa, hän sanoi toimittajille.

Kiinan harjoitusten laajuus ja intensiteetti, samoin kuin Pekingin vetäytyminen keskeisistä ilmasto- ja puolustusneuvotteluista, ovat herättäneet suuttumusta Yhdysvalloissa ja muissa demokratioissa.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken on kuitenkin sanonut, että Washington on "päättänyt toimia vastuullisesti" välttääkseen suuren maailmanlaajuisen kriisin.

Asiantuntijat sanovat, että harjoitukset ovat tuoneet esille yhä rohkeamman Kiinan armeijan, joka pystyy saartamaan Taiwanin sekä estämään Yhdysvaltain joukkoja tulemasta avuksi.

– Joillakin alueilla Kiinan armeija saattaa jopa ylittää Yhdysvaltain armeijan kyvyt. Jos taistelu rajoittuisi Taiwanin ympäristöön, nykypäivän Kiinan laivasto on vaarallinen vastustaja, arvioi Grant Newsham, ajatushautomo Japan Forum for Strategic Studiesin tutkija ja entinen Yhdysvaltain laivaston upseeri.