Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukrainan tiedustelupalvelu kertoi estäneensä puolustusministerin ja sotilastiedustelun päällikön salamurhat

Ukrainan tiedustelupalvelu SBU kertoi estäneensä maan puolustusministerin Oleksi Reznikovin ja sotilastiedustelun päällikön Kyrylo Budanovin salamurhat.

SBU:n mukaan juonien taustalla olivat venäläiset agentit.

SBU kertoi asiasta viestipalvelu Telegramissa ja julkaisi myös videon, missä kaksi siviilivaatteissa ollutta miestä laitettiin käsirautoihin.

Epäillyt pidätettiin Kovelissa Ukrainan luoteisosissa. SBU:n mukaan toinen heistä saapui maahan Valko-Venäjän kautta.

Tiedustelupalvelun mukaan tappajille oli tarkoitus maksaa 100 000–150 000 dollarin palkkiot salamurhista.

Ukraina vaatii iskuissa vahingoittuneen ydinvoimalan demilitarisoimista

Ukraina peräänkuuluttaa Zaporizhzhjan ydinvoimalan alueen demilitarisoimista. Voimalaan kohdistui viikonlopun aikana iskuja, jotka ovat vahingoittaneet laitoksen rakennuksia.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres pitää iskua ydinvoimalaan itsetuhoisena tekona. Guterres esitti kantansa lehdistötilaisuudessa Tokiossa Japanissa maanantaina.

Venäjä ja Ukraina ovat syyttäneet toisiaan viimeisimmästä iskusta Euroopan suurimpaan ydinvoimalaan Ukrainan Zaporizhzhjassa. Voimala on ollut Venäjän hallussa hyökkäyssodan alkuvaiheesta asti.

Lehdistötilaisuudessa Guterres tuomitsi tämänkaltaiset iskut kommentoimatta kuitenkaan sitä, kumpi osapuoli on niistä vastuussa.

Perjantain taisteluiden jälkeen YK:n alainen Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA varoitti "erittäin todellisesta ydinkatastrofin vaarasta". Guterres vakuutti YK:n tukevan IAEA:ta yrityksissä vakauttaa voimalaa ja sanoi toivovansa, että IAEA:lle tarjotaan pääsy voimalaan.

Guterres vieraili viikonloppuna myös Hiroshimassa atomipommi-iskun 77. vuosipäivänä. Vierailullaan hän varoitti, että ihmiskunta "leikkii ladatulla aseella", kun ydinkatastrofin mahdollisuus kasvaa kaikkialla maailmassa aina Ukrainasta Lähi-itään ja Korean niemimaalle.

Lisäksi Guterres muistutti jälleen ydinaseiden vaarallisuudesta.

– Todistamme geopoliittisen tilanteen radikalisoitumista, jonka vuoksi emme voi taaskaan täysin unohtaa ydinsodan uhkaa, hän sanoi.

Voimalalle vaurioita, reaktori sammutettu

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi penäsi sunnuntai-illan puheessaan kansainväliseltä yhteisöltä "periaatteellista vastausta Venäjän hyökkäyksiin Zaporizhzhjassa".

– Maailmassa ei ole sellaista maata, joka voisi tuntea olonsa turvalliseksi, kun terroristivaltio tulittaa ydinvoimalaa. Jos tapahtuu jotakin, joka ei ole korjattavissa, kukaan ei voi pysäyttää tuulta, joka levittää radioaktiivista kontaminaatiota, presidentti lausui.

Maanantaina puolestaan Venäjä syytti Ukrainan joukkoja ydinvoimalaan ampumisesta ja varoitti mahdollisista "katastrofaalisista seurauksista" Euroopalle.

– Ydinvoimalan alueen pommitukset ovat mahdollisesti äärimmäisen vaarallista toimintaa -- täynnä katastrofaalisia seurauksia laajalle alueelle, myös Euroopan alueelle, sanoi Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov toimittajille.

Hän kehotti Ukrainan liittolaisia "käyttämään vaikutusvaltaansa estääkseen tällaisen pommituksen jatkumisen".

Zaporizhzhja on ollut kohteena sotilaallisille iskuille, jotka ovat vaurioittaneet useita ydinvoimalan rakenteita ja pakottaneet sammuttamaan reaktorin.

Ukrainalle uudet miljardien ase- ja apupaketit

Yhdysvaltain puolustusministeriö julkisti maanantaina uuden miljardin dollarin arvoisen sotakalustotukipaketin Ukrainalle.

Tukipakettiin kuuluu Ukrainan haluamia Himars-raketinheitinjärjestelmiä, joita Ukraina käyttää etulinjan takaisten venäläiskohteiden tuhoamiseen.

Asepakettiin sisältyy myös esimerkiksi ilmatorjuntaohjuksia.

Samaan aikaan Maailmanpankki julkisti 4,5 miljardin dollarin edestä talousapua Ukrainalle.

Tukipaketin on tarkoitus auttaa palveluiden ja eläkkeiden maksussa sodasta kärsivässä maassa.