Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

EU-viranomaiset tyrmäävät lakiehdotuksen – "Altistaa lapset tarkkailulle ja salakuuntelulle"

Euroopan tietosuojaneuvosto ja Euroopan tietosuojavaltuutettu ovat antaneet lausuntonsa komission lainsäädäntöehdotuksesta lapsiin kohdistuvan seksuaalisen hyväksikäytön ehkäisemiseksi ja torjumiseksi.

Lausunnosta tiedottaa Suomen Tietosuojavaltuutetun toimisto.

Tahot pitävät lasten seksuaalista hyväksikäyttöä erityisen vakavana rikoksena. Ne toteavat lausunnossaan, että yksityiselämää ja tietosuojaa koskevien oikeuksien rajoitusten on kuitenkin oltava ehdottoman välttämättömiä ja oikeasuhtaisia.

Ehdotus voisi nykyisessä muodossaan aiheuttaa enemmän riskejä yksilöille ja laajemmin koko yhteiskunnalle kuin rikollisille.

Komissio haluaa palveluntarjoajille velvoitteita lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvän materiaalin ja lasten houkuttelun havaitsemiseksi, ilmoittamiseksi, poistamiseksi ja estämiseksi verkossa.

Vaarana nähdään kaiken tyyppisen sähköisen viestinnän skannaaminen. Myös tekoälyn kaltaisen teknologian käyttö viestinnän skannaamiseen aiheuttaa todennäköisesti virheitä ja loukkaa yksityisyyttä.

– Ehdotuksessa on epämääräisiä käsitteitä, jotka voivat johtaa erilaiseen täytäntöönpanoon eri puolilla EU:ta erityisesti tunnistamismääräysten osalta. Määräykset voivat tällaisenaan jopa vahingoittaa ihmisiä, joita niillä pyritään suojelemaan. Ne voivat heikentää huomattavasti viestinnän luottamuksellisuutta, mikä altistaisi palveluja käyttävät lapset tarkkailulle tai salakuuntelulle, Euroopan tietosuojaneuvoston varapuheenjohtaja Ventsislav Karadjov toteaa lausunnossa.

Lisäksi lausunnossa korostetaan, että viestinnän salaus edistää perustavanlaatuisesti yksityiselämän kunnioittamista, viestinnän luottamuksellisuutta ja sananvapautta.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.