Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Monet kansaneläkeindeksiin sidotut eläkkeet ja etuudet nousevat, Star Trek-näyttelijä Nichelle Nichols on kuollut

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Perhevapaauudistus tulee tänään voimaan

Perhevapaauudistus tulee voimaan tänään. Perhevapaauudistuksen myötä kumpikin vanhempi saa 160 vanhempainrahapäivän kiintiön. Uudistuneessa laissa ei puhuta enää erikseen isistä tai äideistä, sillä lakimuutoksella halutaan ottaa huomioon myös muunlaiset perheet.

Jatkossa 160 vanhempainrahapäivän kiintiöstä 63 vanhempainrahapäivää on mahdollista luovuttaa toiselle vanhemmalle, muulle huoltajalle tai jommankumman vanhemman puolisolle.

Yhtenä uudistuksen tavoitteena on, että vanhempainrahapäivät jakaantuisivat tasaisemmin vanhempien välillä.

Uutissuomalaisen kysely: Puolet kannattaa työperäisen maahanmuuton lisäämistä

Uutissuomalaisen gallupissa puolet vastaajista lisäisi työperäistä maahanmuuttoa merkittävästi, jotta työvoimapulaa voitaisiin helpottaa. 26 prosenttia vastaajista ajattelee, että työperäistä maahanmuuttoa ei pidä lisätä. Vajaa neljäsosa ei osannut ottaa kantaa asiaan.

Asiantuntijan mukaan tulokset kertovat siitä, että suuri osa suomalaisista on havahtunut laajaan työvoimapulaan.

Valmius lisätä työperäistä maahanmuuttoa kasvaa iän myötä. Alle 30-vuotiaista täysi-ikäisistä vain 39 prosenttia suhtautui asiaan myönteisesti, yli 70-vuotiaista jopa 67 prosenttia.

Kyselyyn vastasi kesäkuussa tuhat suomalaista. Virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Monet kansaneläkeindeksiin sidotut eläkkeet ja etuudet nousevat

Monet kansaneläkeindeksiin sidotut eläkkeet ja etuudet nousevat tästä päivästä alkaen, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö. Esimerkiksi työmarkkinatukea, toimeentulotuen perusosaa ja opintorahaa korotetaan.

Ylimääräisen indeksikorotuksen tarkoituksena on turvata pienituloisten eläkkeen- ja etuudensaajien maksukykyä hintojen noustessa.

Korotettavista etuuksista ainakin perustoimeentulotuki ja opintoraha maksetaan yleensä kuukauden ensimmäisenä pankkipäivänä, kerrotaan Kelan verkkosivuilla.

Suurella osalla mätkyjen maksajista tänään eräpäivä

Tänään on jäännösveron eli mätkyjen ensimmäisen erän viimeinen maksupäivä niille, joiden verotus on päättynyt kesäkuussa. Mätkyt voi maksaa verkkopankissa tai Verohallinnon Omavero-palvelun kautta.

Suurimmalla osalla Verohallinnon henkilöasiakkaista jäännösveron eräpäivät ovat elo- ja lokakuussa tai syys- ja marraskuussa. Maksueriä on kaksi, jos mätkyjä on jäänyt maksettavaksi 170 euroa tai enemmän.

Henkilöasiakkaiden verotus valmistuu nyt neljättä vuotta joustavasti eli eri ihmisillä eri aikaan. Sen vuoksi veronpalautusten tai mahdollisten mätkyjen määräpäiviä on tänäkin vuonna useita.

Kosovon hallitus lykkää uusien rajasääntöjen käyttöönottoa kuukaudella ampumavälikohtauksen jälkeen

Kosovon hallitus päätti myöhään sunnuntaina lykätä uusien rajasääntöjen toimeenpanoa kuukaudella sen jälkeen, kun poliisi sulki kaksi Serbiaan johtavaa rajanylityspaikkaa ampumavälikohtauksen jälkeen. Tuntemattomat miehet ampuivat poliiseja kohti, ja serbit sulkivat teitä uusista rajasäännöistä johtuvien jännitteiden vuoksi maan pohjoisosassa.

Uusien sääntöjen mukaan Kosovoon Serbiasta saapuvien ihmisten olisi vastedes korvattava serbialainen henkilötodistuksensa väliaikaisella asiakirjalla Kosovossa oleskelun ajaksi.

Poliisin mukaan kukaan ei haavoittunut sunnuntain välikohtauksessa.

Kosovo julistautui itsenäiseksi Serbiasta vuonna 2008, mutta Serbia ei ole tunnustanut Kosovon itsenäisyyttä. (Lähde: AFP)

Star Trek -sarjassa Uhuraa näytellyt Nichelle Nichols on kuollut

Yhdysvaltalaisnäyttelijä Nichelle Nichols on kuollut. Nicholsin poika kertoi 89-vuotiaan näyttelijän kuolemasta sunnuntaina. Nicholsin tiedottajan mukaan näyttelijä kuoli lauantaina Silver Cityssä New Mexicon osavaltiossa.

Nichols tunnettiin erityisesti viestintäupseeri Nyota Uhuran roolista 1960-luvun avaruusseikkailusarja Star Trekissä ja sarjaa seuranneissa elokuvissa. Nichols tunnettiin myös laulajana ja tanssijana.

Nicholsin ja hänen Uhura-hahmonsa ihailijoihin kuului muun muassa kansalaisoikeusaktivisti Martin Luther King, jonka palautteen kerrotaan saaneen Nicholsin jatkamaan Star Trek -sarjassa. (Lähde: AFP)