Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lavrov kiitti arabimaita "tasapuolisesta" suhtautumisesta Ukrainan sotaan

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ylisti sunnuntaina Arabiliiton kokouksessa Kairossa arabimaita, jotka ovat hänen mukaansa suhtautuneet Ukrainan sotaan "vastuullisesti ja tasapuolisesti".

Lavrovin mukaan Venäjää on syytetty täysin yksipuolisesti kehittymässä olevasta globaalista ruokakriisistä.

– Aivan kuin se olisi alkanut sinä päivänä, kun aloitimme erityssotilasoperaatiomme Ukrainassa, Lavrov sanoi.

Venäjä on kutsunut hyökkäyssotaansa Ukrainassa erityissotilasoperaatioksi.

Useat arabimaat, kuten kokouksen isäntämaa Egypti, eivät ole asettuneet Ukrainan sodassa sen paremmin Ukrainan kuin Venäjänkään puolelle. Sota on kuitenkin vaikuttanut moniin jäsenmaihin suoraan, koska ne ovat tuoneet runsaasti viljaa Ukrainasta.

Ennen Ukrainan sotaa Ukraina ja Venäjä vastasivat yhdessä noin 85 prosentista Egyptin viljantuonnista.

Lavrov vakuutti Egyptin johdolle Kairossa, että Venäjä tulee hoitamaan viljatoimituksensa maahan täysimääräisenä.

Venäjä ja Ukraina sopivat kuluneella viikolla, että Ukrainan viljakuljetukset Mustallamerellä voivat jatkua. Samalla sovittiin, että Venäjän viljanvientiä vapautetaan pakotteiden piiristä. Venäjä kuitenkin iski Odessan satamaan vain vuorokausi sen jälkeen, kun viljatoimitusten turvaamisesta Mustanmeren kautta maailmalle oli tehty sopimus Ukrainan, Venäjän, Turkin ja YK:n neuvotteluissa Istanbulissa. Sunnuntaina Venäjä myönsi iskeneensä satamaan, mutta ei viljanvientiin tarkoitettuihin osiin vaan sotilaskohteisiin.

Egyptistä Lavrov matkustaa Ugandaan, Etiopiaan ja Kongoon, jotka nekin ovat voimakkaasti riippuvaisia viljantuonnista Venäjältä.