Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viljasopimus pudotti vehnän hinnan Venäjän hyökkäyssotaa edeltävälle tasolle

Vehnän hinta on laskenut tasolle, jolla se on ollut viimeksi ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Ukraina ja Venäjä allekirjoittivat perjantaina Istanbulissa YK:n ja Turkin kanssa sopimuksen viljatoimitusten jatkamisesta Mustallamerellä.

Eurooppalaisia pörssejä hallinnoivassa Euronextissä vehnän syyskuun toimitusten hinta laski 6,4 prosenttia, päätyen hieman alle 320 euroon tonnilta. Chicagon raaka-ainepörssissä vuorostaan kirjattiin syyskuun toimitusten osalta 5,9 prosentin laskua.

Ukraina on yksi maailman suurimmista vehnän ja muun viljan viejistä, mutta esimerkiksi Venäjän sota-alukset Mustallamerellä ovat estäneet viljantoimitukset.

Ukrainan satamissa on ollut viime kuukausina motissa jopa 25 miljoonaa tonnia vehnää ja muuta viljaa.

Vehnän hinnan perjantaisesta laskusta huolimatta analyytikot ovat osoittaneet skeptisyyttä siitä, kykeneekö sopimus väistämään Venäjän hyökkäyssodan realiteetteja. Ilmassa on ollut myös epäluuloisuutta siitä, onko Venäjä alkuunkaan halukas laittamaan sopimusta täytäntöön.

– Olen edelleen skeptinen, enkä usko olevani ainoa, joka kyseenalaistaa sen liikuttaako se (sopimus) juurikaan viljaa, sanoi Global Commodity Analytics & Consulting -yhtiön toimitusjohtaja Michael Zuzolo.

Zuzolo myös sanoi, etteivät vehnän hinnat voi sukeltaa enää paljoa enempää. Kuivuus on esimerkiksi vaikuttanut viljelyyn osassa Eurooppaa.

Mustallemerelle perustetaan turvakäytäviä

Venäjän mukaan viljakuljetukset voidaan aloittaa jo muutaman päivän kuluessa. Puolustusministeri Sergei Shoigu lupasi, ettei Venäjä käytä hyväkseen niitä vesireittejä satamiin, joilta Ukraina raivaa merimiinat.

Sopimuksen mukaan Mustallemerelle perustetaan turvakäytäviä, joita pitkin ukrainalaisalukset voivat kulkea kolmesta nimetystä satamasta. Osapuolet sopivat, ettei laivoja häiritä.

Istanbuliin perustetaan yhteinen komentokeskus, joka valvoo laivausta ja ratkaisee mahdolliset kiistat.

YK:n mukaan viljan laivaaminen saattaa käynnistyä kunnolla vasta ensi kuussa. Ukraina lähettänee ensin muutamia testialuksia varmistaakseen, että sopimus pitää.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin neuvonantaja Myhailo Podoljak varoitti, että Venäjän mahdollisiin sopimusrikkomuksiin vastataan heti sotilasvoimalla.

Zelenskyi: Ukrainalla nyt noin 10 miljardin dollarin arvosta viljaa

Zelenskyi käsitteli viljasopua myös perjantai-illan puheessaan.

– Hyökkäyksen ensimmäisestä päivästä lähtien Venäjä teki kaikkensa paitsi sulkeakseen Ukrainalta pääsyn merelle, mutta myös tuhoamaan vientipotentiaalimme, Zelenskyi sanoo.

Nyt Ukraina voi hänen mukaansa sekä palauttaa satamiensa toimintaa Mustallamerellä että turvata satamat.

Zelenskyin mukaan Istanbulissa laadittu sopimus kohtaa Ukrainan intressit täysin.

Presidentti sanoo, että Ukraina saa vietyä maasta noin 20 miljoonaa tonnia edellisvuoden viljasatoa. Lisäksi mahdollistuu myös tämän vuoden sadon myyminen. Hänen mukaansa satoa korjataan paraikaa.

– Meillä on nyt noin 10 miljardin dollarin arvosta viljaa, hän lisää.

Hän arvioi sopimuksen myös mahdollistavan Venäjän hyökkäyksen aiheuttaman ruokakriisin vakavuuden lievittämisen.

– On mahdollisuus välttää maailmanlaajuinen katastrofi – nälänhätä, joka voisi johtaa poliittiseen kaaokseen monissa maailman maissa, erityisesti maissa, jotka ovat auttaneet meitä, hän sanoo.

Zelenskyin mukaan sopu on myös osoitus siitä, että Ukraina kykenee kestämään Venäjän hyökkäyssodan.

Hän kiittelee puheessaan myös sopimukseen päätymisessä auttaneita YK:n pääsihteeriä Antonio Guterresia ja Turkin presidenttiä Recep Tayyip Erdogania.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.