Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Nyt oppositiokin esittää Venäjällä ”ei-perinteisten seksisuhteiden propagandan kieltämistä” – jatkossa elokuvaa Tove ei voitaisi esittää lainkaan Venäjällä

Venäjällä on viime aikoina ollut paljon esillä ”ei-perinteisten seksisuhteiden propagandan kieltäminen”. Tähän mennessä se on ollut kielletty alle 18-vuotiailta.

Käytännössä se on tarkoittanut esimerkiksi, että sekä suomalaisten että venäläisten rakastama, Muumien äiti Tove Janssonista kertova Tove-elokuva merkittiin Venäjällä kielletyksi alle 18-vuotiailta.

Maanantaina ryhmä opposition, kuten kommunistien, kansanedustajia jätti duumalle lakiesityksen, joka kieltää ”ei-perinteisiä seksuaalisia suhteita edistävän tiedon levittämisen”, kertoo venäläinen talouslehti Kommersant.

Kyseessä on Venäjällä jo kolmas aihepiirin lakiestys kesän aikana.

– Perheen kieltäminen yhteiskunnallisena arvona, "lapsettoman" elämäntavan edistäminen ja ei-perinteisten sukupuolisuhteiden popularisointi ovat yhteiskunnalle yhtä vaarallisia kuin jo kielletty huumeiden ja itsemurhien propaganda, lakiesityksen laatijat toteavat Kommersantin mukaan.

Duuman puhemies, maan valtapuolueeseen kuuluva Vjatsheslav Volodin on myös puhunut kesällä vastaavan kiellon tarpeellisuudesta.

Venäjällä vietettiin äskettäin ”Perheiden päivää”, joka on maan uusi juhlapäivä.

– Euroopan neuvostosta vetäytymisen myötä vaatimukset samaa sukupuolta olevien avioliittojen laillistamisesta jäivät historiaan, Volodin totesi alkukuusta Telegramissa jatkaen:

– Yritykset tyrkyttää vieraita arvoja yhteiskunnallemme ovat epäonnistuneet. On oikein kieltää muiden kuin perinteisten arvojen propaganda.

Volodin järjesti asiasta aiemmin heinäkuussa myös äänestyksen Telegram-kanavallaan. Äänestäneistä suurin osa kannatti kieltoa.

Kommersantin tietojen mukaan Venäjän valtapuolue Yhtenäinen Venäjä onkin myös laatimassa lakiesitystä ”ei-perinteisten seksisuhteiden propagandan kieltämisestä”, mutta tämä tulee olemaan ”kattavampi” kuin opposition maanantaina esittämä.

Duumalle asiaa ehdottaneet parlamentaarikot toteavat:

– Ei-perinteisten suhteiden julkinen hyväksyminen ja tunnustaminen asettaa tulevaisuuden väestökehitykseen ja talouskasvuun kyseenalaiseksi.

– Propagandan kieltäminen ei silti vie kansalaisilta mahdollisuutta ja oikeutta päättää seksuaalisista mieltymyksistään ja suuntautumisestaan, aloitteen tekijät väittävät.

Lakia esittävä oppositio haluaisi jopa, että "ei-perinteisten seksuaalisten suhteiden propaganda" lisättäisiin ”kiellettyjen tietojen luetteloon” kuten terrorismi ja ääriliikkeet.

Lain olisi tarkoitus esimerkiksi kieltää valtion tuki elokuvilta ja jopa estää "ei-perinteisten seksuaalisten suhteiden propagandaa" sisältävien elokuvien esittäminen elokuvateattereissa.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että esimerkiksi Tove-elokuvaa ei jatkossa voitaisi esittää lainkaan Venäjällä.

Samaan aikaan valmistelussa olevassa toisessa, kattavammassa lakialoitteessa ”ei-perinteisten sukupuolisuhteiden edistäminen”

kielletään ”kaikilla aloilla ja ilmenemismuodoissa: tavallisessa elämässä, internetissä, perinteisissä tiedotusvälineissä”.

Tähän mennessä vain ”homopropaganda lapsille” on ollut muodollisesti kielletty Venäjällä.

– Mielestämme on oikein kieltää myös tiedottaminen lapsille muista kuin perinteisistä seksuaalisista suhteista, valtapuolueen edustaja toteaa Kommersantille jo valmistelussa olevasta lakiesityksestä.

Kommersantin haastattelemat asiantuntijat ovat ehdotuksista ja suunnitelmista huolissaan. Esimerkiksi Moskovan talousyliopiston valtio-opin professori Boris Makarenko toteaa Kommersantille, että asia on noussut viime aikoina niin montaa kautta Venäjällä esiin, että laki saattaa mennä läpi.

Professori näkee tällaisessa laissa kuitenkin kansalaisten epätasa-arvoon johtavia piirteitä:

– Käsite (”ei-perinteisten seksisuhteiden propaganda”) on vaikea määritellä. On suuri riski, että eri lainvalvojat ja tuomioistuimet tulkitsevat sitä eri tavoin.