Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Liikenne itärajalla on vilkastunut matkustusrajoitusten päätyttyä ja rajan avauduttua

Liikenne itärajalla on vilkastunut sen jälkeen kun Venäjän asettamat matkustusrajoitukset poistuivat perjantaina, kerrotaan Kaakkois-Suomen rajavartioston johtokeskuksesta. Ruuhkaa ei kuitenkaan ole syntynyt, vaan rajaliikennettä luonnehditaan soljuvaksi.

Koronatauon jälkeen matkustamista jarruttaa rajavartioston mukaan ainakin se, että monella viisumi tai passi on ehtinyt vanhentua. Samoin esimerkiksi ruplien vaihtamisessa euroiksi saattaa ilmetä vaikeuksia.

Venäjä poisti matkustusrajoitukset perjantaina puoliltapäivin. Sen jälkeen rajan ylittäneiden määrä on noussut Kaakkois-Suomessa osapuilleen kolmanneksen.

– Torstaina ennen rajoitusten poistumista rajan ylitti Kaakkois-Suomessa noin 4 800 ihmistä. Perjantain matkustajamääräksi kirjattiin lähes 6 300, kerrottiin rajavartioston johtokeskuksesta STT:lle.

Päivittäiset matkustajamäärät voivat rajavartioston mukaan vielä kasvaa tämän viikonlopun luvuista.

Suomi poisti rajoitukset aiemmin

Suomeen tulijoita on ollut rajan avaamisen jälkeen noin viidesosa enemmän kuin Venäjälle meneviä.

– Tähän vaikuttanee sekin, että Kaakkois-Suomessa maahan tulleista osa jatkaa muualle Eurooppaan omalla autolla tai esimerkiksi Helsinki-Vantaan kautta, johtokeskuksesta lisättiin.

Rajavartioston mukaan rajalla on ollut nyt joitakin tapauksia, joissa maahantulo on jouduttu kieltämään. Syinä ovat olleet ainakin lapsilta puuttuneet viisumit sekä se, että rajan yli on yritetty väärän maan viisumilla.

– Koronatauko vaikuttaa myös niin, että ihmisille tulee unohduksia ja väärinymmärryksiä siitä, mitä papereita rajan ylittäminen edellyttää.

Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoista vilkkaimmat ovat Vaalimaa ja Nuijamaa. Koronarajoituksia edeltävänä aikana Nuijamaan rajanylityspaikalla tehtiin kolme miljoonaa ja Vaalimaalla 2,4 miljoonaa rajanylitystä vuodessa.

Suomen matkustusrajoitukset poistuivat heinäkuun alussa. Sen jälkeen matkustajien ei maahan tultaessa ole enää tarvinnut esittää koronarokotuksiin tai sairastettuun tautiin liittyviä todistuksia tai käydä koronatestissä.