Yön uutiskooste | Suomalaiset uskovat onnistuneensa hyvin koronaepidemian torjunnassa, HS-gallup: Kokoomus suosituin puolue

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Suomalaiset katsovat onnistuneensa koronavirusepidemian torjunnassa hyvin

Suomalaisista noin kolme neljästä uskoo onnistuneensa koronaepidemian torjunnassa hyvin, kertoo Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimus.

Enemmistö kansalaisista antaa hyvät arvosanat myös asuinkunnalleen sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle (THL).

Noin puolet suomalaisista kokee myös maan hallituksen onnistuneen hyvin.

Varauksellisimmin suomalaiset suhtautuvat sosiaali- ja terveysministeriön (STM) sekä aluehallintoviranomaisten onnistumiseen.

Tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten näkemyksiä siitä, miten eri tahot ovat onnistuneet koronavirusepidemian hoitamisessa.

Haastatteluja tehtiin reilu tuhat. Tutkimuksen toteutti Kantar TNS, ja sen virhemarginaali on vajaat kolme prosenttia suuntaansa.

Ötökkäkammo voi haitata kesänviettoa, mutta varsinainen fobia on harvinaista

Pelon tai inhon tunteet hämähäkkejä ja hyönteisiä kohtaan voivat häiritä kesänviettoa. Asiantuntijan arvion mukaan eriasteista pelkoa tai kammoa ötököitä ja muita eläimiä kohtaan tuntee joka neljäs suomalainen, vaikka tarkkaa tietoa tästä ei ole. Kuitenkin sairauden kriteerit täyttävää fobiaa kokee huomattavasti harvempi.

Paremmat tiedot selkärangattomien elämästä ja merkityksestä ekosysteemille saattavat auttaa lievään ahdistukseen. Sen sijaan varsinaiseen fobiaan tiedon lisääminen ei yksin tehoa.

HS-gallup: Kokoomus yhä Suomen suosituin puolue, SDP vahvisti asemiaan

Oppositiopuolue kokoomus jatkaa Suomen suosituimpana puolueena 23,9 prosentin kannatuksella, selviää Helsingin Sanomien teettämästä tuoreesta mittauksesta. Puolueen kannatus laski aiemmasta kyselystä puoli prosenttiyksikköä.

Kyselyssä toisena oleva pääministeripuolue SDP on vahvistanut kannatustaan 19,9 prosenttiin. Kolmanneksi suosituin on opposition perussuomalaiset 14,7 prosentin kannatuksella.

Mittauksen toteutti Kantar TNS. Siinä selvitettiin, mitä puoluetta vastaajat äänestäisivät, jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt.

Biden nosti toimittaja Khashoggin murhan esille vierailullaan Saudi-Arabiassa

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden nosti esille Saudi-Arabian-vierailullaan journalisti Jamal Khashoggin murhan. Biden sanoi tehneensä maan kruununprinssi Mohammed bin Salmanille selväksi, että jos vastaavaa tapahtuu jatkossa, siihen reagoidaan.

Yhdysvaltalaisten tiedustelutietojen mukaan bin Salman oli hyväksynyt Khashoggin murhaamisen. Saudi-Arabian viranomaiset ovat kieltäneet kruununprinssin olleen vastuussa murhasta.

Saudiarabialainen Khashoggi surmattiin maan konsulaatissa Istanbulissa lokakuussa 2018. (Lähde: AFP)

Meksikossa 14 ihmistä kuoli sotilashelikopterin pudottua

Meksikon luoteisosassa 14 ihmistä kuoli sotilashelikopterin pudottua perjantaina, kertoi maan merivoimat.

Merivoimien tiedotteen mukaan onnettomuuden syy on vielä epäselvä.

Helikopterin kyydissä oli onnettomuushetkellä 15 ihmistä. Ainoa eloonjäänyt on sairaalahoidossa.

Onnettomuuden ei uskota liittyvän samana päivänä tapahtuneeseen huumepomon kiinniottoon Meksikon luoteisosassa. Maan merivoimien joukot ottivat kiinni Rafael Caro Quinteron, joka oli Yhdysvaltain liittovaltion poliisin etsityimpien rikollisten listalla. (Lähde: AFP)

Kuolinsyytutkija: Ivana Trumpin kuolema onnettomuus

Kuolinsyytutkijan mukaan Ivana Trump kuoli asunnossaan tapahtuneessa onnettomuudessa syntyneiden vammojen seurauksena. Asiasta uutisoi muun muassa yhdysvaltalaismedia ABC.

Kuolinsyytutkijan mukaan Trump kuoli keskivartaloonsa saamien vammojen vuoksi. Trump löydettiin torstaina elottomana newyorkilaisen asuntonsa portaiden alapäästä.

Muotisuunnittelija, malli ja liikenainen oli naimisissa Yhdysvaltain ex-presidentin Donald Trumpin kanssa heidän avioeroonsa saakka vuonna 1992. Pariskunnalla on kolme lasta, Eric, Donald jr. ja Ivanka Trump.

Topi Raitanen kärsi pahoinvoinnista ja karsiutui MM-kisojen estefinaalista

Pahoinvoinnista kärsinyt Topi Raitanen karsiutui estejuoksun loppukilpailusta Eugenen MM-kisoissa. Raitanen oli alkuerässään 13:s eli viimeinen ajalla 8.43,01.

Viimeinen paikka 3 000 metrin estejuoksun loppukilpailuun heltisi ajalla 8.21,06. Raitanen oli erien aikavertailussa 37:s.

Marokkolainen olympiavoittaja Soufiane El Bakkali oli alkuerien nopein ajalla 8.16,65.

Aleksi Ojala oli 20:s ja Enni Nurmi 29:s Eugenen MM-kisojen ensimmäisissä finaaleissa 20 kilometrin kävelyssä

Aleksi Ojala sijoittui 20 kilometrin kävelyssä 20:nneksi Eugenen MM-kisoissa. Ojalan loppuaika oli 1.23.40.

Toshikazu Yamanishi ja Koki Ikeda ottivat kilpailussa kaksoisvoiton Japanille. Ruotsin Perseus Karlström käveli kolmanneksi.

Enni Nurmi oli naisten kilpailussa 29:s ajalla 1.37.29. Perun Kimberly Garcia käveli kilpailun voittoon ennen Puolan Katarzyna Zdziebloa ja Kiinan Shijie Qieyangia.

Tervo ja Kosonen ottivat finaalipaikat Eugenen MM-kisojen moukarikarsinnasta

Krista Tervo ja Silja Kosonen selviytyivät moukarinheiton loppukilpailuun Eugenen MM-kisoissa.

Tervo ylitti karsintarajan 73,50 tuloksellaan 73,83, jolla hän oli karsinnassa kolmas. Kosonen eteni loppukilpailuun sijoittumalla karsinnassa seitsemänneksi tuloksella 72,15.

Suvi Koskinen karsiutui loppukilpailusta. Hän oli karsinnassa 23:s tuloksella 67,98.

Suomi päättää EM-pelit kohtaamalla Saksan

Suomi päättää tänään pelinsä jalkapallon naisten EM-lopputurnauksessa Englannissa, kun alkulohkon viimeisellä kierroksella vastaan asettuu Saksa. Ottelu Milton Keynesissä alkaa kello 22 Suomen aikaa.

Suomi on hävinnyt turnauksessa Espanjalle 1–4 ja Tanskalle 0–1 ja jää lohkon viimeiseksi. Saksa on voittanut Espanjan ja Tanskan ja etenee puolivälieriin lohkovoittajana. Toinen jatkaja ratkeaa Lontoon Brentfordissa samaan aikaan pelattavassa Tanska–Espanja-ottelussa. Joukkueet ovat tasapisteissä ennen kohtaamistaan.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut