Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin venäläiset jatkavat Wärtsilän toimintaa maassa – ryhtyvät tekemään laivojen tietojärjestelmiä

Aiemmin meri- ja energiateollisuusyritys Wärtsilän palveluksessa työskennelleet venäläiset aikovat jatkaa laivojen tietojärjestelmien kehittämistä.

Venäläinen talouslehti RBK kertoo, että Wärtsilän Venäjän informaatioteknologian ammattilaiset aikovat perustaa uuden yhtiön, joka tukee aiempia navigointi- ja laivanhallintajärjestelmien ratkaisuja ja luo uusia.

Wärtsilä tuomitsi jyrkästi Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan ja päätti ensin keskeyttää toimintansa siellä. Myöhemmin se ilmoitti vetäytyvänsä Venäjältä maan sääntöjen mukaan.

Käytännössä Venäjä vaati, että Venäjältä vetäytyvien yritysten pitää jatkaa palkanmaksua paikallisille työntekijöille. Venäjä myös uhkasi, että sieltä poistuvien yritysten paikallinen johto joutuu oikeusvastuuseen, ellei maasta lähdetä Venäjän toivomilla ehdoilla.

Wärtsilällä on erittäin pitkä historia Venäjän markkinoilla. Viime vuosisadan alussa Venäjä toi sille merkittävän osan liikevaihdosta, vuonna 2021 Venäjän toimintojen osuus oli enää noin viisi prosenttia Wärtsilään liikevaihdosta.

RBK:n mukaan Wärtsilä on toimittanut merimoottoreita ja muuta kalustoa venäläisille aluksille, kuten jäänmurtajille. Vuonna 2018 Wärtsilä osti venäläisen informaatioteknologia-alan yrityksen 210 miljoonalla eurolla.

– Wärtsilä, yksi maailman johtavista merenkulku- ja energialaitteiden valmistajista, toivoi kaupan vauhdittavan "älykkäiden" ratkaisujen ekosysteemin luomista merelle, RBK kertoo.

Wärtsilä kommentoi huhtikuussa, ettei sen ole nykytilanteessa mahdollista jatkaa toimintaa Venäjällä. Konserni arvioi tuolloin, että Venäjän liiketoiminta vaikuttaa negatiivisesti yhtiön tämän vuoden talouslukuihin.