Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukkosrintama ryöpytti Etelä- ja Pohjois-Karjalaa – Joensuun keskustassa tulvi ja Ilomantsissa puita lakosi puolen kilometrin matkalta

Suomeen saapuneet ukkoskuurot ja tuulenpuuskat ovat työllistäneet pelastuslaitoksia tiistai-iltana Etelä- ja Pohjois-Karjalassa.

– Meillä on ollut 34 tehtävää sen jälkeen, kun sade ja ukkonen saavuttivat Pohjois-Karjalan. Käytännössä kaikki ovat liittyneet ukkosrintamaan, kertoi Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Ari-Pekka Luomala STT:lle noin kello yhdeltätoista.

Luomala kertoi, että suurin osa tehtävistä oli tullut noin kello 22:n ja 23:n välisenä aikana.

– Joensuussa satoi valtavasti vettä ja keskustaan muodostui kaupunkitulva. Kävimme useissa kohteissa pumppaamassa vettä pois.

Kiteen, Tohmajärven, Ilomantsin ja Tuupovaaran suunnalla taas oli Luomalan mukaan paljon puunkaatotehtäviä.

– Myös pari rakennuspaloa on syttynyt, kun ukkonen on osunut taloon tai sähkölaitteita on kärähtänyt. Toistaiseksi tiedossa ei ole henkilövahinkoja, Luomala sanoi.

Myös Etelä-Karjalan pelastuslaitos tiedotti illalla, että sen alueella on ollut useita kymmeniä ukkosrintaman aiheuttamia vahingontorjuntatehtäviä.

Hälytyksiä oli tehty muun muassa kaatuneista puista, tulvivasta vedestä sekä muutamista rakennuspaloista. Henkilövahingoilta on toistaiseksi vältytty, pelastuslaitos kertoi tiedotteessaan.

Sähköt poikki noin 2 000 taloudella

Pohjois-Karjalan Sähkö tiedotti illalla, että ukkospuuskat ovat katkoneet sähköjä runsaalta tuhannelta yhtiön asiakkaalta Pohjois-Karjalassa. Yhtiön mukaan enimmillään ilman sähköä on ollut lähes 2 000 taloutta.

– Ukkonen on tehnyt vikoja lähinnä itäiselle verkkoalueellemme. Suurin piirtein Kitee ja Nurmes -linjalla kulki useampikin ukkosrintama, kertoi yhtiön häiriöjohtaja Juha Sirviö tiedotteessa.

Sirviön mukaan valtaosassa vioista selvitään poistamalla kaatuneet puut sekä korjaamalla johtorakenteisiin tulleet pienet vauriot.

– Ilomantsissa Välivaaran ja Haukivaaran välillä on käynyt jonkinlainen syöksyvirtaus. Noin 500 metrin matkalta oli kaikki puut ja sähkölinjat nurin.

Energiateollisuuden ylläpitämän Sähkökatkokartan mukaan Suomessa oli hieman kello yhdentoista jälkeen vajaat 4 300 asiakasta, jolta oli sähköt poikki. Valtaosa kartalla sähköttä näkyvistä asiakkaista sijoittui Etelä- ja Pohjois-Karjalaan.