Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi kertoi tiedotteessa koronakaranteenin rikkomisesta epäillyn joogayrittäjän mahdollisesta korona-altistumisesta, tuomittiin sakkoihin Pohjois-Savossa

Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi perjantaina virkarikoksesta poliisin, joka kertoi poliisitiedotteessa rikoksesta epäillyn naisen mahdollisesta korona-altistumisesta.

Jooga- ja siivousyrittäjänä työskennellyttä naista epäiltiin muun muassa koronakaranteenin rikkomisesta keväällä 2021. Nainen oli muun muassa liikkunut kaupoissa ja kaupungilla eikä ollut suostunut koronatestattavaksi vapaaehtoisesti. Lopulta viranomaiset hakivat hänet testattavaksi sen jälkeen, kun poliisi oli saanut virka-apupyynnön terveydenhuollosta.

Poliisitiedotteessa kerrottiin naisen nimi ja epäillyt rikosnimikkeet sekä tiedot tämän korona-altistumisesta ja pakkotestauksesta. Oikeus katsoi, että naisen nimen ja kuvan julkaiseminen oli perusteltua.

– (Poliisilla) on ollut perusteltu syy kertoa julkisuuteen (naiseen) kohdistuneista rikosepäilyistä erityisesti terveyden vaarantamisen osalta altistuneiden tavoittamiseksi. Rikosepäilyistä tiedottaminen on ollut perusteltua myös siitä syystä, ettei yleisölle jää virheellistä käsitystä poliisin ja terveysviranomaisten toiminnasta ja kokonaistilanteesta, kirjoittaa käräjäoikeus tuomiossaan.

Sen sijaan oikeus katsoi, että 60-vuotias poliisimies syyllistyi virkavelvollisuuden rikkomiseen, kun hän kertoi tiedotteessa naisen mahdollisesta koronavirusaltistumisesta ja pakkotestauksesta. Oikeuden mukaan nämä olivat terveystietoja, joiden julkistamiselle ei ollut laillista perustetta.

Poliisi tuomittiin 10 päiväsakkoon, joka tekee hänen tuloillaan 480 euroa.

Myös naisen toiminta on ollut poliisin esitutkinnassa. Asiaa on tutkittu terveyden vaarantamisena ja virkamiehen väkivaltaisena vastustamisena.