Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvallat: Israel luultavasti ampui kuoliaaksi Al-Jazeeran toimittajan, mutta vahingossa

Al-Jazeeran toimittaja Shireen Abu Akleh kuoli luultavasti Israelin joukkojen ampumana mutta vahingossa, totesi Yhdysvaltain ulkoministeriö maanantaina.

Ulkoministeriö sanoi myös, että Yhdysvallat ei ole voinut tehdä "lopullista johtopäätöstä" palestiinalaishallinnon luovuttaman luodin alkuperästä, joka tappoi Abu Aklehin 11. toukokuuta.

YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto on aiemmin todennut kaiken tapauksesta kerätyn tiedon osoittavan, että Israelin joukot ampuivat luodit, jotka surmasivat Abu Aklehin ja haavoittivat toista toimittajaa.

YK torjui Israelin aiemmin esittämän näkemyksen, että Abu Akleh olisi kuollut palestiinalaisten puolelta tulleeseen harhalaukaukseen ja piti erittäin huolestuttavana, että Israelin viranomaiset eivät ole aloittaneet tapauksesta rikostutkintaa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Israelin asiantuntijat suorittivat ballistisen tutkimuksen luodista, joka tappoi Abu Aklehin. Israelin asiantuntijat tutkivat luodin selvittääkseen sen yhteyden aseeseen, josta luoti ammuttiin. Israelin armeijan mukaan Yhdysvaltojen edustajat seurasivat tutkimusta paikan päällä.

Toimittajan perhe tuomitsi lausunnon

Abu Akleh kuoli Jeninin pakolaisleirissä Länsirannalla, kun hän oli raportoimassa Israelin joukkojen ratsiasta. Hänellä oli yllään toimittajien käyttämä press-huomioliivi, luotiliivi ja kypärä.

Sekä Palestiinalaishallinto että Abu Aklehin perhe tuomitsivat Yhdysvaltojen lausunnon.

Palestiinalaishallinto on aiemmin omassa tutkinnassaan arvioinut, että israelilainen sotilas tappoi Abu Aklehin tahallisesti.

Palestiinalaishallinnon edustaja ilmoitti Twitterissä, ettei hallinto hyväksy "yrityksiä peitellä totuutta".

Abu Aklehin perhe puolestaan sanoi ottaneensa lausunnon vastaan "epäuskoisena".