Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

MTK:n kysely: Kevätkylvöt onnistuivat mutta kotieläintiloja uhkaa joukkokato

Maataloustuottajain keskusliitto MTK:n kyselyn mukaan suomalaisten maatilojen kevätkylvöt onnistuivat valtaosaltaan hyvin, vaikka kevättyöt viivästyivät sateiden ja viileän sään vuoksi. Keväällä vallinnut pelko kylvöalojen huomattavasta pienenemisestä ei kyselyn mukaan kuitenkaan toteutunut.

Viljojen ja öljykasvien sadot jäävät todennäköisesti normaalia pienemmäksi, sillä niiden lannoitusta on vähennetty väkilannoitteiden korkeiden hintojen takia.

Säiden suosiessa voidaan Suomessa kyselyn perusteella päästä vielä keskivertosatoon. Perunan, sokerijuurikkaan sekä vihannesten tulevaa satoa on vielä liian aikaista arvioida.

Talouden näkymät synkistyvät

Maatilojen taloudellinen tilanne on kyselyn mukaan yhä heikko ja erityisen vaikea kotieläintiloilla. Lähes puolet tuottajista uskoo maatilansa taloudellisen tilanteen heikentyvän entisestään.

Tuotantohintojen korotuksista huolimatta sika- ja siipikarjatilat ovat edelleen miinuksella, minkä johdosta moni tila luopuu tuotannosta, MTK varoittaa.

– Korotuksista huolimatta tilanne kotieläintiloilla on pysynyt parhaimmillaankin ennallaan eli surkeana. Kustannukset nousevat edelleen nopeasti. Siksi esimerkiksi S-ryhmän johdosta kuultu arvio, että ruuan hinnankorotukset on nyt tehty, oli epäonnistunut. Rahaa ei päädy tiloille vieläkään riittävästi, sanoi MTK:n maatalousjohtaja Johan Åberg tiedotteessa.

Kysely tehtiin yli tuhannelle tilalle.