Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Capitol-kuulemiset: Trump yritti saada oikeusministeriön vahvistamaan valheelliset vaaliväitteensä

Yhdysvalloissa jatkuneissa Capitol-kuulemisissa käsiteltiin torstaina entisen presidentin Donald Trumpin pyrkimyksiä värvätä oikeusministeriö mukaan kumoamaan vuoden 2020 vaalituloksen, jossa Joe Biden valittiin presidentiksi.

Kongressin tutkintakomitean puheenjohtajan Bennie Thompsonin mukaan Trump ei halunnut ministeriön ainoastaan tutkivan vaalitulosta, vaan tämä halusi ministeriön vahvistavan valheelliset väitteensä korruptoituneista vaaleista.

– Donald Trump ei ainoastaan halunnut oikeusministeriön tutkivan asiaa. Hän halusi oikeusministeriön legitimoivan valheensa ja valheellisesti julistavan vaalit vilpillisiksi, Thompson sanoi.

Trumpin painostuksesta kertoi silloin oikeusministerin tehtävää tuolloin hoitanut Jeffrey Rosen, jonka mukaan Trump otti häneen yhteyttä lähes päivittäin joulukuun lopulla 2020 ja tammikuun alussa 2021.

Oikeusministeriö selvitti useita Trumpin väitteitä vaalivilpistä, mutta Rosenin mukaan mitään todisteita ei esitetty.

Virkamiesjohto asettui vastahankaan

Trump alkoi tuossa vaiheessa suosia oikeusministeriön keskitason virkamiestä, Jeffrey Clarkia, joka tuki Trumpin vaalivilppiväitteitä. Trump pyrki nimittämään Clarkin oikeusministeriksi Rosenin tilalle, jotta hän voisi kumota oikeusministeriön päätelmän, ettei vaalien tulokseen vaikuttavasta vilpistä ollut todisteita.

Trump joutui kuitenkin perääntymään, kun oikeusministeriön korkeammat virkamiehet asettuivat vastarintaan ja uhkasivat joukkoerolla. Apulaisoikeusministeri Richard Donoghue totesi, ettei Clarkilla ollut pätevyyttä toimia oikeusministerinä, koska hänellä ei ollut kokemusta rikosjutuista.

– Sinä olet ympäristöjuristi. Mitäs jos nyt menisit vain takaisin toimistoosi, niin soitamme sinulle jos tapahtuu öljyvuoto, Donoghue kertoi sanoneensa Clarkille.

Clark ei ole ollut kuultavana Capitol-kuulemisissa. Hän kieltäytyi vastaamasta lukuisiin kysymyksiin, kun häntä kuultiin tutkintakomiteaa varten.

Kuuleminen oli komitean viides, jossa on käsitelty viime vuoden tammikuussa tapahtunutta Yhdysvaltain kongressin valtausta.