Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Alkoholi on Suomessa kalliimpaa kuin muissa EU-maissa

Alkoholijuomien hinta on Suomessa EU:n korkein. Tämä selviää EU:n tilastokeskuksen Eurostatin hintavertailusta, jossa käytetyt hinnat edustavat viime vuoden keskihintoja.

EU-maita vertailtaessa alkoholi maksoi Suomessa 120 prosenttia enemmän kuin EU:ssa keskimäärin. Alkoholin hinta oli EU-alueen matalin Unkarissa.

Ruoassa ja alkoholittomissa juomissa Suomen hintataso ylitti EU-jäsenmaiden keskiarvon 13 prosentilla. Ruuan ja alkoholittomien juomien hintataso oli Suomessa ja Ruotsissa varsin yhtenäinen.

Suomessa oli EU-maista kuudenneksi kallein ruoka.

Euroopan kalleimmat hinnat EU:n ulkopuolella

Mukana vertailussa oli EU-jäsenmaiden lisäksi jäsenehdokasmaat ja kolme Efta-maata. Elintarvikkeissa Euroopan kalleimmat ja halvimmat maat löytyvät EU-maiden ulkopuolelta. Efta-maat Sveitsi, Norja ja Islanti olivat vertailun kalleimmat maat. Sveitsin hintataso oli liki kolminkertainen verrattuna edullisimpaan maahan, Turkkiin.

EU-jäsenmaat löytyivät ruuan ja alkoholittomien juomien hintatasovertailussa näiden ääripäiden väliltä. Luxemburg oli EU-maista kallein. EU-alueen maista halvin oli Romania.

Tupakka maksoi Suomessa reilusti yli EU-keskiarvon

Tupakka oli kalleinta Irlannissa, jossa tupakat maksoivat yli yhdeksän kertaa enemmän kuin vertailun edullisimmassa maassa, Turkissa. EU-alueen edullisimmat tupakat löytyivät Bulgariasta. Tupakan hintataso Suomessa ylitti EU-keskiarvon yli 40 prosentilla.

Vertailua on tehty vuodesta 2011 alkaen. Siinä ajassa EU-maiden hintaerot ovat kaventuneet ruoan ja alkoholittomien juomien osalta mutta suurentuneet alkoholijuomien ja tupakan osalta.

Elintarvikkeiden, juomien ja tupakan hintavertailussa oli mukana noin 500 tuotetta. Vertailu toteutetaan kolmen vuoden välein.