Kohonnut sähkön hinta kituuttaa kurkun saatavuutta – "Tällä hetkellä ollaan pulan puolella pahasti"

Kurkun saatavuus on tällä hetkellä heikkoa Suomessa, sillä kurkun viljelyn pinta-alat ovat pienentyneet. Tukkutalo Heinosen myyntijohtaja Jarkko Heinonen kertoo Uutissuomalaiselle, että lähiaikoina voi tulla jopa tilanteita, joissa kurkkua ei saada toimitettua kauppoihin.

– Tällä hetkellä ollaan Suomen markkinoilla pulan puolella tällä hetkellä pahasti. Kurkun kasvattamisen kannattavuus on ollut heikkoa sähkön hinnan vuoksi, Heinonen sanoo.

Kurkun viljelyä kurittaa tällä hetkellä sähkön korkea hinta. Moni viljelijä on myös päättänyt vaihtaa kurkkujen viljelyssä käytettäviä taimia, eikä uutta kurkkua ole tullut samalla tavalla kuin tavallisesti.

– Tilanne oli vielä hyvä, kun jäin itse lomalle kesäkuun alussa. Maanantaina töihin tullessani minulle sanottiin ensimmäisenä, että kurkkua on nyt todella vähän. Meidän oma tilanne on muuten hyvä, kun meillä on vakiomäärät kurkkua, mutta emme mekään voi myydä ylimääräistä.

Niukkuus näkyy kauppojen hyllyillä varsinkin kuluvalla viikolla. Heinosen mukaan kurkku voi jopa loppua kesken, jos keskusliikkeet eivät saa toimitettua kurkkua kaupoille.

– Jos aurinkoa tulee tai taimia valotetaan enemmän, niin kurkkuakin voi tulla enemmän. Näillä sähköjen hinnoilla kurkkuja saatetaan kuitenkin valottaa vähemmän, jolloin kurkkua tulee vähemmän. Voi mennä 2–3 viikkoa, että tilanne alkaa tasoittua. Juhannuksen jälkeen kaupoissa on yleensä paljon ruokaa, kun on hiljaisempi viikko.

Suomalaiset vihannesviljelijät pääsivät vuonna 2020 ensimmäisinä maailmassa yli sadan kilon keskisatoon vuodessa. Luonnonvarakeskuksen (Luke) kokoamien tietojen mukaan luku oli tuolloin noin 102 kiloa kurkkua yhdeltä kasvihuoneneliömetriltä yhden vuoden aikana.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut