Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saksa ryhtyy hätätoimenpiteisiin energiansaannin turvaamiseksi – hiilen kulutusta kasvatetaan

Saksan hallitus on kertonut tänään ryhtyvänsä hätätoimenpiteisiin turvatakseen maan energiansaannin. Kaasun kulutuksen vähentämiseksi hiilivoimaloita valjastetaan nykyistä enemmän sähköntuotantoon.

Ympäristöministeri Robert Habeck kertoi päätöksen olevan katkera, mutta korosti hiilen käytön kasvattamisen olevan nyt välttämätöntä kaasun kulutuksen vähentämiseksi.

Venäläinen kaasujätti Gazprom ilmoitti aiemmin tällä viikolla pariin otteeseen supistavansa Nord Stream 1 -putken kautta Eurooppaan vietävän kaasun määrää. Nord Stream -putki johtaa Venäjältä Saksaan.

Gazpromin mukaan vähennys johtuu Nord Streamin korjaustöistä, mutta Euroopassa päätöksen on uskottu olevan poliittinen.

Hiilestä luop uminen ollut Saksan hallituksen ykköstavoitteita

Päätös turvautua hiileen on käänne sosiaalidemokraattien, vihreiden ja liberaalipuolue FDP:n muodostaman hallituskoalition politiikassa. Saksan hallituksen tavoitteena on ollut luopua hiilen käytöstä vuoteen 2030 mennessä.

Koalition hallitusohjelmasta suuren osan muodostavat ilmastonsuojelutoimet.

Venäjän aloitettua hyökkäyssotansa Ukrainassa Saksa on vähentänyt riippuvuuttaan venäläisestä kaasusta Norjasta ja Alankomaista tuodulla nesteytetyllä maakaasulla. Venäläisen kaasun osuus kaikesta Saksaan tuodusta kaasusta on laskenut 55 prosentista 35 prosenttiin.

Italia etsii ratkaisuja Qatarista Venäjän supistettua kaasutoimituksia

Venäjän hyökättyä Ukrainaan useat maat ovat halunneet vähentää riippuvuuttaan venäläisestä energiasta.

Italialainen öljy- ja kaasuyhtiö Eni kertoi tänään liittyneensä Qatarin valtion omistaman öljy-yhtiön Qatar Energyn hankkeeseen laajentaa maailman suurimman maakaasukentän tuotantoa.

Ilmoitus annettiin muutama päivä sen jälkeen, kun Venäjä leikkasi kaasutoimituksia Italiaan. Eni kertoi perjantaina saavansa enää vain puolet haluamastaan kaasusta Gazpromilta. Italia on ollut Saksan tavoin hyvin riippuvainen venäläisestä maakaasusta.

Eni omistaa nyt reilun kolmen prosentin osuuden Qatar Energyn 28 miljardin dollarin North Field East -hankkeesta.

Qatar pyrkii hankkeella lisäämään nesteytetyn maakaasun tuotantoaan yli 60 prosentilla vuoteen 2027 mennessä. Qatar on jo nyt yksi maailman suurimmista maakaasun tuottajista.

Välitöntä helpotusta Italian energiantarpeeseen hankkeeseen liittyminen ei tuo, sillä sen on tarkoitus käynnistyä vasta vuonna 2026.