Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

TVO: Olkiluodon kolmosreaktorin käyttöönotossa taas viive – tuotanto alkaa vasta joulukuussa

Teollisuuden Voima ilmoittaa, että Olkiluodon kolmosreaktorin koekäyttö keskeytyy vielä reilun kuukauden ajaksi. Laitostoimittajalta saadun tiedon mukaan viive merkitsee, että säännöllinen sähköntuotanto alkaa vasta joulukuussa, eikä syyskuussa kuten aiemmin suunniteltiin.

Yhtiön mukaan viivästys on seurausta turbiinin välitulistimella ilmenneistä irto-osaongelmista, jotka havaittiin toukokuussa. Korjaustoimet kestävät heinäkuun lopulle. Koekäyttöohjelmaa ja sähköntuotantoa päästään jatkamaan vasta näiden korjaustöiden jälkeen.

Aikatauluun on varattu lisäaikaa myös testeihin ja niiden analysointiin aiemman koekäyttövaiheen pohjalta.

Kolmosreaktorin koekäyttövaihe on määrä saada päätökseen joulukuussa 2022, jolloin säännöllinen sähköntuotanto alkaa. Laitostoimittaja, eli Siemensin ja Arevan konsortio, on sopimuksen mukaan velvollinen viimeistelemään kolmosyksikkö valmiiksi asti.

Olkiluodon kolmosreaktori alkoi tuottaa sähköä valtakunnan verkkoon maaliskuussa. Maaliskuussa odotus oli, että säännöllinen sähköntuotanto olisi alkanut heinäkuussa. Kun säännöllinen sähköntuotanto alkaa, tuottaa OL3 noin 14 prosenttia Suomen sähkön kokonaiskulutuksesta.

Alun perin yksikön piti valmistua vuonna 2009.