Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turkki uhkaa lykkäävänsä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksiä vuodella

Turkki on uhannut olevansa valmis lykkäämään Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksiä jopa vuodella, jos se ei saa varmuutta siitä, että Pohjoismaat ovat valmiita keskustelemaan kurdiryhmien tukemisesta, kertoo Guardian-lehti.

Turkki syyttää Ruotsia ja Suomea PKK-kurdijärjestön epäiltyjen jäsenten kätkemisestä ja vastustaa myös maiden tekemiä päätöksiä kieltää asevienti Ankaraan Turkin Syyriassa tekemien sotatoimien vuoksi.

Ruotsi ja Suomi asettivat asevientikiellon Turkin Syyriaan tekemän hyökkäyksen takia osana EU-rintamaa vuonna 2019.

"Ansaitsemme suurempaa kunnioitusta"

– Tässä on kyse elintärkeästä kansallisesta edusta ja olemme valmiita estämään heidän jäsenyytensä tarvittaessa jopa vuoden ajan, sanoi Turkin parlamentin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Akif Cagatay Kilic.

Cagatay Kilicin mukaan Turkilla on sotilasliiton toiseksi suurin armeija, ja se on tarjonnut lennokkeja Ukrainan puolustamisen avuksi.

– Ansaitsemme suurempaa kunnioitusta, hän sanoi.

Cagatay Kilic sanoi Turkin kunnioittavan omia velvollisuuksiaan sotilasliittoa kohtaan.

– Mitä (Suomi ja Ruotsi) aikovat tehdä? He ovat kätkeneet terroristijärjestöjä, jotka tappavat kansaani, eivät kunnioita rajojani ja muodostavat eksistentiaalisen uhan maalleni. Ainoa asia, jota vaadimme, että eroja ei ole. Terroristijärjestö on terroristijärjestö.

Muun muassa EU määrittelee PKK:n terroristijärjestöksi.

Kesäkuun lopussa järjestetään Naton huippukokous

Kesäkuun 29. päivä Madridissa järjestetään Naton huippukokous, jossa Suomen ja Ruotsin Nato-hakemusten odotetaan olevan vahvasti esillä. Maat hakivat Naton jäsenyyttä toukokuussa.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on ylistänyt Ruotsin pyrkimyksiä neuvotella Turkin huolenaiheista, mutta näyttää tunnistaneen, että suunnitelmat nopeutetusta jäsenyydestä saattavat jäädä toteutumatta.