Ukrainan Zelenskyi: Donbassin taistelut Euroopan historian raaimmat

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi näkee, että taistelut Itä-Ukrainan Donbassin alueella tulevat jäämään Euroopan historiankirjoihin maanosan raaimpina.

Zelenskyi sanoi maanantai-illan puheessaan, että taistelun hinta on erittäin korkea. Hän kuvaa tilannetta erittäin pelottavaksi. Presidentti kuitenkin uskoo, että Venäjän etenemisestä huolimatta Ukrainan joukot tulevat kukistamaan Venäjän asevoimat alueella.

– Tuomme päivittäin esiin kumppaneillemme, että ainoastaan riittävä määrä nykyaikaista tykistöä takaa Ukrainalle etulyöntiaseman ja lopulta venäläisten toteuttaman kidutuksen päättämisen Donbassissa, Zelenskyi sanoi.

Ukrainan asevoimat kertoi aiemmin joukkojensa vetäytyneen Donbassin alueella sijaitsevan Sjevjerodonetskin keskustasta. Kaupungissa on käyty raskaita taisteluita viime viikkoina. Kaikki kolme Sjevjerodonetskin kaupungista ulos vievää siltaa on tuhottu, Luhanskin alueen kuvernööri Serhi Haidai kertoi maanantai-iltana Guardian-lehden mukaan. Kuvernöörin mukaan Venäjä ei ole täysin valloittanut kaupunkia, sillä osa Sjevjerodonetskia on yhä ukrainalaisten hallinnassa.

Poliisiviranomainen: Joka kymmenes Ukrainasta löydetyistä ruumiista tunnistamatta

Ukrainan johtavan poliisiviranomaisen Ihor Klymenkon mukaan noin joka kymmenes Ukrainasta löydetyistä ruumiista on tunnistamatta. Asiasta kertoo Ukrainan Interfax-uutistoimisto.

– Ukrainassa on raportoitu ja aloitettu rikostutkinta yli 12 000 ihmisen kuolemasta, joista suurin osa on löydetty joukkohaudoista, Klymenko kertoi.

Noin 1 200 kuolleen henkilöllisyys on vielä selvittämättä.

Kuolleista muutama prosentti on ollut lapsia, noin kolme neljästä miehiä ja loput naisia, Klymenko kertoi.

Ukrainan valtionsyyttäjä on kertonut tutkivansa myös Butshasta löydetyn uuden joukkohaudan kuolemia, kertoo uutiskanava CNN. Valtionsyyttäjän mukaan joukkohaudasta löydettiin seitsemän ruumista kädet sidottuina selän taakse.

Britannian puolustusministeriö: Venäjä kasvattaa puolustusbudjettiaan, etenee Harkovan seudulla

Venäjä on kasvattanut puolustusbudjettiaan lisätäkseen maan puolustusteollisuuden tuotantoa Ukrainassa käytävän sodan vuoksi, kertoo Britannian puolustusministeriö tilannekatsauksessaan.

Brittiministeriön mukaan teollisuudenalalla ei päästä välttämättä haluttuihin tavoitteisiin, sillä maa kärsii pakotteiden vaikutuksista sekä ammattitaitoisen työvoiman puutteesta.

Tilannekatsauksessa kerrotaan myös, että venäläisjoukot ovat edenneet Harkovan alueella ensimmäistä kertaa moneen viikkoon.

Ukrainan asevoimien esikunta sanoi tiistaiaamuna Facebook-tilillään, että venäläissotilaita on kuollut helmikuussa alkaneen hyökkäyksen aikana noin 32 500.

"Jätä jäljelle vain kärventynyt maa"

BBC:n Lysytshanskissa ollut toimittaja Orla Guerin kirjoittaa, että alueella elämä ja kuolema ovat hyvin lähellä toisiaan. Lysytshansk sijaitsee yhä Ukrainan hallussa olevilla alueilla lähellä Sjevjerodonetskia, jossa taas Venäjä on edennyt.

– Jos Lysytshanskissa säilyy hengissä, päivä on hyvä, BBC:n haastattelema poliisipäällikkö sanoo.

Guerin kirjoittaa, että Venäjä ei ainoastaan tuhoa rakennuksia vaan kaupungin historiaa pyyhitään pois.

– Taktiikka on harkittu: pommita, kukista, murskaa ja jätä jäljelle vain kärventynyt maa, Guerin kirjoittaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut