Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Kokoomus valmistautuu eduskuntavaaleihin tutulla joukolla – Antti Häkkänen valittiin jatkamaan kokoomuksen ensimmäisenä varapuheenjohtajana

Kansanedustaja Antti Häkkänen on valittu jatkokaudelle kokoomuksen ensimmäisenä varapuheenjohtajana kokoomuksen puoluekokouksessa Kalajoella. Varapuheenjohtajina jatkavat myös kansanedustaja Elina Valtonen (ent. Lepomäki) ja Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen.

Valittujen lisäksi puolueen varapuheenjohtajaksi haki kansanedustaja Mia Laiho.

Häkkänen sai puheenjohtajavaalissa 609 ääntä ja toiseksi tullut Valtonen 574 ääntä. Edellisessä puoluekokouksessa vuonna 2020 vaali oli tiukempi. Tällöin Häkkänen sai 539,8 ääntä ja Valtonen 527,2.

Jatkokauden saaneen Häkkäsen mukaan tämänkertaisessa puoluekokouksessa oli historiallisen hyvä, päättäväinen henki.

Häkkäselle jo neljäs kausi

Kyseessä on Häkkäsen neljäs kausi puolueen varapuheenjohtajana. Ensimmäisen kerran hänet valittiin varapuheenjohtajaksi vuonna 2016.

Häkkänen, 37, on toisen kauden kansanedustaja Mäntyharjulta. Koulutukseltaan Häkkänen on oikeustieteen maisteri. Hän toimi oikeusministerinä vuosina 2017–2019 Sipilän hallituksessa.

Helsinkiläinen Valtonen, 40, on ollut kansanedustaja kesästä 2014. Valtonen tavoitteli kokoomuksen puheenjohtajuutta vuonna 2016, jolloin puheenjohtaja Petteri Orpo valittiin ensimmäiselle kaudelleen. Koulutukseltaan Valtonen on diplomi-insinööri ja kauppatieteiden maisteri.

Anna-Kaisa Ikonen on koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden tohtori.

Kokoomuksen puoluejohdossa ei tapahtunut muutoksia. Petteri Orpo valittiin eilen neljännelle kaudelleen kokoomuksen puheenjohtajana.

– Tällä joukolla lähdetään seuraavaan kymmeneen kuukauteen, sanoi Orpo tiedotustilaisuudessa viitaten keväällä pidettäviin eduskuntavaaleihin.

Kokoomus haluaa hyvinvointisopimuksen

Orpo korosti tiedotustilaisuudessa, että puheenjohtajan linjapuheessa mainitulla hyvinvointisopimuksella ei ole mitään tekemistä Sipilän hallituksen kilpailukykysopimuksen tai yhteiskuntasopimuksen kanssa.

– Kyse on siitä, että kun suomalainen ihminen tekee työnsä ja hoitaa laskunsa ja maksaa veronsa, niin hän saa veronmaksulleen ja osallistumiselleen oikeudenmukaisen vastineen, Orpo sanoi.

Puoluekokouksessa hyväksyttiin kokoomuksen uusi poliittinen ohjelma ja käsiteltiin merkittävä määrä puoluekokousaloitteita.

Puoluekokous asettui kannattamaan Kokoomusopiskelijoiden aloitetta nuuskan myynnin laillistamisesta. Kokoomusopiskelijat perustelivat nuuskan myynnin laillistamista sillä, että nuuskaa kuljetetaan Ruotsista Suomeen laajamittaisesti ja ammattimaisesti, mikä lisää harmaata taloutta.

Ilkka Kanervaa muistettiin

Kokoomuksen puoluekokouksessa kansanedustaja Heikki Autto valittiin jatkokaudelle kokoomuksen puoluevaltuuston puheenjohtajana. Puheenjohtajaksi ei ollut muita ehdokkaita.

Rovaniemeläinen Autto, 37, on toisen kauden kansanedustaja. Koulutukseltaan hän on hallintotieteiden maisteri.

Kokouksessa valittiin myös puoluevaltuuston jäsenet.

Kokoomus muisti edesmennyttä ministeri Ilkka Kanervaa J.K. Paasikivi -mitalilla. Kyseessä on uusi kunnianosoitus, joka voidaan jakaa kokoomuksen puoluekokouksessa korkeintaan yhdelle henkilölle kerrallaan. Puoluekokous järjestetään kahden vuoden välein.

---

Korjaus klo 17.51: Varapuheenjohtajaksi pyrki kansanedustaja Mia Laiho, ei Pia kuten jutussa aiemmin kirjoitettiin.