Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lohduttomat kuvat Mariupolin hautausmailta näyttävät sodan järjettömyyden – tuhannet tuoreet haudat jatkuvat silmänkantamattomiin

Ukrainan kaakkoisosassa sijaitsevassa Mariupolin kaupungissa vieraillut ranskalainen televisiotoimittaja Alexandra Dalsbaek julkaisi viestipalvelu Twitterissä lohduttomia kuvia kaupungin hautausmaista.

Venäjä piiritti kaupungin sodan alkupäivinä ja sen hallinnasta taisteltiin toukokuun puoliväliin saakka. Taisteluiden seurauksena Mariupolissa arvellaan menehtyneen kymmeniä tuhansia siviilejä.

Dalsbaekin mukaan eräällä hautausmaalla näkyi tuhansia tuoreita hautoja, joiden päälle oli pystytetty vanerikyltit, joihin oli kirjoitettu vain numero. Eräässä osassa hautausmaata kylttien numerot ylittivät luvun 3 000.

– Huopatussilla kirjoitetut luvut haalenevat jo. Keitä ovat 768, 739, 442 ja 834? Miten nämä asukkaat kuolivat, tunnistetaanko heitä koskaan ja missä heidän sukulaisensa ovat, Dalsbaek kirjoittaa pohtien saadaanko kysymyksiin koskaan vastausta.

Toimittaja kuvaa myös kaupungin toisesta osasta löytyviä joukkohautoja, joihin on haudattu kuolleiden ruumiita ilman minkäänlaisia merkintöjä. Dalsbaekin mukaan yhteen kaupunginosaan on kaivettu kolme joukkohautaa helmikuun lopun jälkeen.

Dalsbaek kertoo myös tavanneensa paikallisen naisen, joka on palannut kaupunkiin etsimään kuolleen miehensä ruumista ja pyytämään hallinnolta tämän kunnollista hautaamista.

Lisäksi viestiketjussa kuvataan, kuinka kaupunkiin jääneet ihmiset pyrkivät selviämään tuhotussa kaupungissa. Dalsbaek kuvaa, kuinka useiden rakennusten pihoilla näkyy nopeasti kaivettuja hautoja ja jokapuolella näkyy tuhoutuneita rakennuksia, joiden raunioista paljastuu jatkuvasti uusia ruumiita.

– Kesä on täällä ja kuoleman haju leijailee kaikkialla, Dalsbaek kuvailee.