Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Talouskriisi ajoi libanonilaiset epätoivoon ja uhkaa myös fyysistä terveyttä – aiempaa useammat harkitsevat itsemurhaa

Talouskriisi on ajanut monet libanonilaiset epätoivoon. Ruuan, sähkön ja polttoaineen osto on käynyt monille perheille lähes mahdottomaksi.

Vuodesta 2019 Libanonin punta on menettänyt yli 90 prosenttia arvostaan, ja 80 prosenttia maan väestöstä on ajautunut elämään köyhyysrajan alapuolella. Ukrainan sodan aiheuttama hintojen nousu on pahentanut tilannetta entisestään.

Hankala taloustilanne näkyy niin paikallisten fyysisessä kuin psyykkisessäkin terveydessä.

Libanonin terveysministeri Firas Abiad on kertonut maan äitiyskuolleisuuden lähes kolminkertaistuneen. Unicefin mukaan noin 80 prosenttia maan alle kaksivuotiaista lapsista kärsii jonkinasteisesta aliravitsemuksesta.

Hoitoon tulevat sydänpotilaat ovat usein sairaampia kuin ennen talouskriisiä, kertoo kardiologian osastopäällikkö Samer Nasr pääkaupunki Beirutin liepeillä sijaitsevasta Mount Lebanon -sairaalasta.

– Taloudellisista syistä he odottavat kotona (niin kauan), että tilanne kehittyy erittäin pahaksi, Nasr sanoo.

Maastamuutto stressaa perheitä

Embrace Lebanon -järjestön mediavastaava Hiba Dandachlin mukaan libanonilaisten mielenterveystilanne huononee päivä päivältä.

– Ympäristö on epävakaa. Myös lisääntynyt maastamuutto aiheuttaa perheille paljon stressiä, surua ja huolta, Dandachli kertoo.

Järjestö ylläpitää kansallista itsemurhien ehkäisyyn tarkoitettua kuumaa linjaa, joka tarjoaa ahdistuksen tai masennuksen kanssa kamppaileville soittajille henkistä tukea ympäri vuorokauden. Se toimii yhteistyössä terveysministeriön kanssa.

Muutamassa vuodessa kuumalle linjalle tulevien puhelujen määrä on yli nelinkertaistunut. Osa noususta on Dandachlin mukaan selitettävissä puhelimen aukioloaikojen pidentämisellä. Kuitenkin talouskriisin raju kärjistyminen, Beirutin satamaräjähdys ja pandemia ovat kaikki kasanneet stressiä ja ahdistusta libanonilaisten harteille.

Viime kuukausina erityisesti sellaisten puhelujen määrä kasvanut, joissa soittajilla on huomattava riski itsemurhaan ja he haluaisivat päättää elämänsä sillä hetkellä.

– Työttömyysluvut ovat nousseet, ja yritykset ovat taloudellisissa vaikeuksissa. Monet kokevat olevansa jumissa ja että heillä ei ole toivoa paremmasta.

Mistä rahaa syöpäsairaille lapsille?

Talouskriisi ja Ukrainan sota aiheuttavat painetta myös syöpäsairaille lapsille ilmaiseksi hoitoa tarjoavan Children’s Cancer Center Lebanonin työntekijöille. Beirutissa sijaitseva syöpäkeskus toimii kokonaan lahjoitusvarojen turvin.

Varainkeräysvastaava Ali Jaafarin mukaan keskus tarvitsee 15 miljoonaa dollaria vuodessa voidakseen turvata 350 lapsen syöpähoidot.

Ennen talouskriisiä suurin osa rahoista saatiin kerättyä Libanonista, mutta nyt keskuksen toiminta riippuu lähes kokonaan ulkomaisista lahjoittajista. Maailman huomion keskittyessä muualle Ukrainan sodan alettua tarvittavia varoja on ollut yhä hankalampi saada kokoon.

– Ensimmäistä kertaa 20-vuotisen toimintamme aikana saatamme päätyä tilanteeseen, jossa joudumme torjumaan uusien potilaiden vastaanoton, Jaafar sanoo.

Lasten ilmaisen syöpähoidon kysyntä on taloustilanteen heikentyessä kasvanut. Vakuutusyhtiöt eivät enää kustanna hoitoja muissa sairaaloissa. Syöpäkeskuksen hoidon taso on myös hyvä, sillä noin 80 prosenttia sen potilaina olleista lapsista selviää.

Libanonissa julkisesta verkosta on saatavilla sähköä ainoastaan pari tuntia päivässä. Yksityisissä generaattoreissa käytettävän polttoaineen hinnannousu vaikuttaa siksi myös selkeästi keskuksen talouteen.

Varainkeräysvastaava Jaafar pelkää heidän joutuvan vielä päättämään, ostaako lisää polttoainetta vai lääkkeitä.

– Yritämme pärjätä kaaoksessa ja varmistaa, että lapset saavat parasta mahdollista hoitoa.

Lääkkeitä metsästetään ulkomailta

Syöpälääkkeiden, kuten joidenkin muidenkin kroonisten sairauksien hoidossa käytettävien lääkkeiden saatavuus on tällä hetkellä Libanonissa erittäin huono.

Monet lääkkeet ovat myös kallistuneet Libanonin keskuspankin poistettua talouskriisin seurauksena niiden tukia. Hintojen moninkertaistuttua kaikilla sairailla ei välttämättä enää ole heille elintärkeisiin lääkkeisiin varaa.

Lääkkeiden puute uhkaa monien syöpäsairaiden hoidon jatkumista. Siksi monet libanonilaiset etsivätkin sairaille perheenjäsenilleen lääkkeitä ulkomailta, mikäli tähän taloudellisesti kykenevät.

Ali Jaafar on käynyt hakemassa syöpäkeskuksen lapsille lääkkeitä Kreikasta.

– Lensin kello yhdeksältä aamulla Ateenaan, kävin vain lentokentällä noutamassa lääketoimituksen ja palasin suoraan Libanoniin.

Hiba Dandachlin mukaan myös psyykkisten sairauksien hoidossa käytettävät lääkkeet ovat kallistuneet tai eivät ole saatavilla Libanonissa.

– Me tarjoamme ilmaiseksi lääkkeitä niille potilaille, jotka käyvät klinikallamme, hän sanoo.

Sydänlääkkeiden suhteen Libanonissa on Samer Nasrin mukaan parempi tilanne, sillä apteekeissa on saatavilla lääkkeistä edullisia, Irakissa ja Syyriassa tuotettuja geneerisiä kopioita.