Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Expressen: Turkin Erdogan haluaa Ruotsin puolustusministeri Hultqvistille potkut

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan haluaa, että Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist erotetaan tehtävästään, kertoi ruotsalaislehti Expressen lauantaina. Lehden mukaan Erdoganin toive on, että Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson erottaa Hultqvistin.

Syynä tähän on lehden mukaan paljastus, jonka mukaan Hultqvist piti kymmenen vuotta sitten puheen juhlissa, jossa juhlistettiin Kurdistanin työväenpuoluetta PKK:ta ja sen vangittua johtajaa Abdullah Öcalania.

Expressenin mukaan vierailu joulun alla 2011 järjestetyissä juhlissa ärsyttää edelleen Turkkia.

– En ole koskaan kannattanut mitään muita kuin rauhanomaisia keinoja ja torjun terrorismin, Hultqvist vastasi lehden mukaan.

EU määrittelee PKK:n terroristijärjestöksi. Turkki taas on julkisesti sanonut, että Ruotsin on lopetettava PKK:n tukeminen.

Turkin Tukholman-suurlähettiläs ei kommentoi asiaa

Expressen perustaa tietonsa Erdoganin vaateista lähteeseen, jolla on yhteyksiä Turkin sotilasedustajiin.

Turkin Tukholman-suurlähettiläs kieltäytyi kommentoimasta Expressenin tietoja, joiden mukaan presidentti Erdogan haluaisi vaihtaa Ruotsin puolustusministerin.

– Kuten tiedätte, PKK on ollut EU:n terroristijärjestöjen luettelossa vuodesta 2002. Sitä paitsi mielestämme teidän pitäisi mieluummin esittää kysymyksenne ministeri Hultqvistille itselleen, suurlähettilään neuvonantaja kirjoitti sähköpostitse.

Turkki esitti hiljattain luettelon vaatimuksista, jotka Ruotsin tulisi täyttää ennen kuin maa hyväksytään sotilasliitto Natoon. Niissä vaaditaan muun muassa, että Ruotsin on lopetettava PKK:n ja YPG:n tukeminen ja poistettava kaikki Turkin-vastaiset pakotteet.