Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruotsin pääministeri Andersson suuttui kokoomusjohtaja Kristerssonille – katsoo tämän pettäneen lupauksen viedä Nato-prosessi sujuvasti läpi

Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson kritisoi rajusti oppositiopuolue maltillisen kokoomuksen puheenjohtajaa Ulf Kristerssonia, jonka Andersson katsoo pettäneen Nato-prosessista tekemänsä lupauksen.

Ruotsi on ajautunut hallituskriisin partaalle, kun sosiaalidemokraattista oikeusministeri Morgan Johanssonia vastaan on ehdotettu epäluottamuslausetta, josta äänestetään tiistaina. Pääministeri Andersson on ilmoittanut eroavansa, jos epäluottamuslause hänen puoluetoveriaan Johanssonia vastaan hyväksytään, joten koko hallituksen tulevaisuus on vaarassa.

Aloitteen epäluottamuslauseesta tekivät ruotsidemokraatit, mutta suurin oppositiopuolue maltillinen kokoomus sekä liberaalit ja kristillisdemokraatit ovat ilmoittaneet tukevansa sitä. Maltillisen kokoomuksen ratkaisu suututti Anderssonin, jonka mukaan Kristerssonin toiminta on vastoin Ruotsin etua.

– Täytyy sanoa, että olen hyvin pettynyt Ulf Kristerssoniin ja siihen, miten hän on hoitanut tämän tilanteen. Hän seisoi rinnallani muutama viikko sitten lehdistötilaisuudessa ja sanoi, että yhdessä me ohjaamme Ruotsin tämän vaikean prosessin läpi, Andersson sanoi.

– Sitten hän pettää sanansa – ei vain minulle, vaan koko Ruotsin kansalle. Se on erittäin valitettavaa ja huono asia Ruotsille.

"Maailman katseet ovat kohdistuneet meihin"

Ruotsi jätti Nato-hakemuksensa toukokuussa samaan aikaan Suomen kanssa. Maltillinen kokoomus oli tukenut Nato-jäsenyyttä pitkään, mutta myös aiemmin Natoon nihkeästi suhtautunut pääministeripuolue sosiaalidemokraatit kääntyi Naton kannalle kevään aikana.

Andersson ei ottanut Kristerssonia lauantaina mukaan vierailulleen Tukholmassa käymässä olevalle yhdysvaltalaiselle sota-alus USS Kearsargelle. Alus osallistuu sunnuntaina alkavaan Baltops 22 -sotaharjoitukseen.

– Kristersson ei ollut sopiva ehdokas olemaan täällä tänään. Hänen johtajuutensa ei tue tätä tilannetta, Andersson sanoi.

Kristerssonin sijaan sotalaivavierailulle tuli Anderssonin kanssa keskustapuolueen johtaja Annie Lööf. Keskustapuolue ilmoitti perjantaina, ettei se tue epäluottamuslausetta Johanssonia kohtaan, vaikka yhtyykin kritiikkiin. Lööf sanoi pitävänsä epäluottamuslausetta poliittisena pelinä.

Lauantainakin Lööf korosti yhteistyön tärkeyttä.

– Maailman katseet ovat kohdistuneet meihin, niin tämän sotaharjoituksen kuin Nato-prosessinkin takia. Siksi on tärkeää, että kaikki johtajat toimivat vastuullisesti, niin hallituksessa kuin oppositiossakin, Lööf sanoi.

Epäluottamusäänestyksen taustalla ovat Ruotsissa tänä vuonna sattuneet useat ampumistapaukset ja rajut mellakat. Opposition mielestä oikeusministeri Johansson ei ole ollut tehtäviensä tasalla.

Tiistain äänestyksen tulos on epävarma. Ilman keskustan tukea epäluottamuslauseella on takanaan 174 kansanedustajaa, mikä on yksi liian vähän sen läpimenoon.