Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU-maat jättivät Venäjän ortodoksikirkon johtajan, patriarkka Kirillin pois uudelta pakotelistalta

EU-maat ovat jättäneet Venäjän ortodoksikirkon johtajan, patriarkka Kirillin pois uusimmalta pakotelistalta. Hänen lisäämisensä pakotelistalle oli ollut aiemmin kaavailuissa. Patriarkka Kirill on presidentti Vladimir Putinin läheinen liittolainen, joka on tukenut Venäjän sotatoimia Ukrainassa.

Patriarkan poistamista pakotelistalta vaati Unkari. Kirillin nimen tiputtamisen jälkeen suurlähettiläät saivat hyväksyttyä EU:n kuudennen pakotepaketin Venäjää vastaan. Pakettiin sisältyy myös öljyn osittainen tuontikielto, josta EU-maiden johtajat sopivat alkuviikosta huippukokouksessaan.

Virallisesti paketti hyväksytään vielä neuvoston kirjallisessa menettelyssä. EU-puheenjohtajamaa Ranskan mukaan pakotteita odotetaan julkistettaviksi perjantaina EU:n virallisessa lehdessä.

Unkari harasi myös öljykieltoa vastaan

Kuudennen pakotepaketin neuvotteluun kului lähes koko toukokuu, sillä Unkari harasi myös öljyntuontikieltoa vastaan. Lopulta Unkari sai tuontikieltoon haluamansa poikkeuksen ja maa pystyy jatkamaan venäläisöljyn tuontia Druzhba-öljyputkea pitkin. Samaa poikkeusta pääsevät hyödyntämään myös Slovakia ja Tshekki. Näille sisämaavaltioille venäläisöljystä irtautuminen on hankalaa muun muassa infrastruktuurin vuoksi.

Pakotteiden myötä EU on kieltämässä meriteitse kulkevan venäläisöljyn tuonnin kokonaan vuoden loppuun mennessä.

Kuudenteen pakotepakettiin sisältyy esimerkiksi Venäjän suurimman pankin Sberbankin sulkeminen Swift-maksujärjestelmän ulkopuolelle.

Swift-maksujärjestelmä on hyvin keskeinen työkalu pankeille ja rahoituslaitoksille. EU on jo aiemmissa pakotteissaan sulkenut venäläispankkeja ulos järjestelmästä.

Myös henkilöpakotteita laajennetaan. Ennakkotietojen perusteella pakotelistalle lisätään muun muassa Venäjän armeijan korkea-arvoisia upseereja ja henkilöitä, joiden epäillään olevan vastuussa sotarikoksista Butshassa sekä Mariupolin julmasta piirityksestä.