Suomi-Venäjä-seura (SVS) on käyttänyt veronmaksajien tukirahoja väärin yli 82 000 euron edestä, kertoo Talouselämä. Kyse on valtiontuella maksettujen vuokrien kierrätyksestä seuran omistamaan osakeyhtiöön Merihaan tilapalveluun.
Avustusehtojen vastainen toiminta varmistui opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM:n) tarkastuksessa. Tarkastus aloitettiin Talouselämän uutisoitua viime lokakuussa SVS:n kierrättäneen tukirahoja vuokrina seuran omaan yhtiöön Merihaan tilapalvelu Oy:öön.
Lehden mukaan vuosien kuluessa valtion tuella pyörineelle seuralle oli kertynyt miljoonavarallisuus. Pelkästään purettavaksi päätyneestä Merihaan tilapalvelusta SVS kotiutti yli puoli miljoonaa euroa.
Talouselämän toimitus on nähnyt toukokuussa valmistuneen ja OKM:n salaaman asiakirjan seuraa koskevasta tarkastuksesta. Asiakirja käsittelee vuosia 2018 ja 2019.
Valtionavustuslain mukaan virheellisesti, liikaa tai ilmeisen perusteettomasti saadut tukirahat tulee palauttaa viipymättä. OKM:n asiakirjassa taloustarkastaja Outi Raudaskosken johtopäätöksen mukaan seura on käyttänyt avustusehtojen vastaisesti tilavuokriin summan, joka nousee korkoineen 82375,79 euroon.
Raudaskoski ehdottaa, että seura palauttaisi vapaaehtoisesti kyseisen summan. Lehden mukaan valtionavustuslaki ei kuitenkaan tunne vapaaehtoista palautusta.
Talouselämä pitää tarkastuksen aikarajausta mielenkiintoisena. Se kertoo, että SVS ehti kierrättää tukirahoja vuokrina Merihakaan noin seitsemäntoista vuoden ajan.
Tämä perustui entisen diplomaatin ja SVS:n hallituksessa ja valtuustossa vaikuttaneen Heikki Talvitien mukaan OKM:n kanssa sovittuun ”diiliin”. Talvitie on toiminut SVS:n puheenjohtajana. Suullisesta sopimuksesta on viitteitä SVS:n arkistoimissa asiakirjoissa.
Lehden mukaan ensin OKM:n tarkastustoimi kertoi Talouselämälle ”järjestelyn” tulleen heille yllätyksenä. Sittemmin OKM on todennut, että SVS on voinut kattaa valtiontuella vuokramenoja.
Vuonna 2017 yleisavustusten ehtoja tarkennettiin. Tuosta vuodesta eteenpäin toimitilakustannukseksi on hyväksytty vain toimitiloista maksettava hoitovastike sekä toimitilojen käyttö- ja ylläpitokustannuksia.
Huhtikuussa tiede- ja kulttuuriministeriksi noussut keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen luopui Suomi-Venäjä-seuran puheenjohtajuudesta ministerinä aloitettuaan. Ministeriö tarkastus Honkosen vastuuvuodesta on tällä hetkellä kesken. Honkonen nousi SVS:n puheenjohtajaksi 26. syyskuuta 2020.
Honkonen kertoi Talouselämälle, että hän ei ole ollut hakemassa avustuksia vuotta 2020 koskien.
– Joudun nykyisessä tehtävässäni ministerinä jääväämään itseni kaikesta Suomi-Venäjä-seuraa koskevasta päätöksenteosta. En voi tätäkään kommentoida, varsinkin kun asia on OKM:ssä virkaprosessissa, Honkonen kertoi lehdelle.
SVS:n taloudesta vastaava järjestöpäällikön Riku Savosen mukaan SVS maksoi myös vuoden 2020 tammi-, helmi-, ja maaliskuulta avustusehtojen vastaisesti vuokraa omistamalleen yhtiölle.
Hänen mukaansa seuralta ei välttämättä peritä kyseiseltä vuodelta takaisin mitään. Savonen uskoo, että perintää ei tehdä, jos seuralla on ollut riittävästi ”ylimääräisiä kustannuksia”.
Savosen mukaan seura palauttaa jo päättyneen tarkastuksen osalta 82375,79 euroa vapaaehtoisesti.
Hänen mukaansa kyse on vahingosta, josta vastuu on viime kädessä SVS:n hallituksella ja toimihenkilöillä.
Savosen mukaan SVS sopi vuonna 2003 OKM:n kanssa, että seura voi käyttää tukirahoja omalle yhtiölleen maksamiinsa vuokriin. Myöhemmin avustusehdot tiukentuivat, mutta sitä ei asiaa pahoittelevan Savosen mukaan huomattu seurassa.
Talouselämän mukaan SVS on saanut yli kymmenen miljoonaa euroa veronmaksajien tukea vuosina 2015–2022. Seuran toimitilat sijaitsevat nykyisin Helsingin Katajanokalla.
"Palautamme avustukset korkoineen välittömästi"
STT:n mukaan seura kertoi itse asiasta myös toukokuun loppupuolella tiedotteella, jossa se kertoi myös palauttavansa yli 82 000 euroa avustusrahoja, joita se on käyttänyt virheellisesti.
Seuran tiedotteen mukaan seura maksaa takaisin avustuksia, koska se on ollut vuodesta 2003 saakka vuokralla Merihaan Tilapalvelu Oy:n tiloissa. Vuodesta 2017 saakka opetus- ja kulttuuriministeriön avustuksia ei olisi saanut käyttää vuokriin, jos avustuksen saaja toimii omistamassaan tai rinnakkaisorganisaationsa omistamissa tiloissa.
– Olemme erittäin pahoillamme syntyneestä virheestä ja palautamme ehtojen vastaisesti käytetyt avustukset korkoineen välittömästi, Suomi–Venäjä-seuran pääsihteeri Niina Sinkko sanoi tiedotteessa.
Seura muutti uusiin, ulkopuolisen toimijan vuokraamiin tiloihin Katajanokalle keväällä 2021. Seuran tiedotteen mukaan se maksoi vuodesta 2020 alkaen vuokrasuhteen loppumiseen saakka Merihaan Tilapalvelulle avustusehtojen mukaisesti vuokrana vain vastikkeen osuuden.
Talouselämä puolestaan kertoi omassa selvityksessään, että vielä alkuvuodesta 2020 seura olisi toiminut virheellisesti.