Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HS: Ex-oligarkki Hodorkovski ja šakki­mestari Kasparov luokiteltiin Venäjällä ”ulkomaalaisiksi agenteiksi”

Venäjän oikeusministeriö on luokitellut entisen oligarkin Mihail Hodorkovskin ja šakin suurmestarin, nykyisen kirjailijan Garri Kasparovin ”ulkomaalaisiksi agenteiksi”. Asiasta uutisoi Helsingin Sanomat nojaten uutistoimistojen tietoihin. Sekä Hodorkovski että Kasparov ovat tunnettuja presidentti Vladimir Putinin ja Venäjän hyökkäyksen arvostelijoita.

Ulkomaalaisten agenttien listalle joutuneet henkilöt ovat tyypillisesti Kremliä vastustavia poliitikkoja, aktivisteja ja toimittajia, joita on syytetty ulkomaiden rahoittamasta poliittisesta toiminnasta, HS kirjoittaa.

Listalle joutuneiden henkilöiden ja organisaatioiden toimintaa Venäjällä vaikeutetaan rajoitteilla ja rangaistusten uhalla. Lisäksi listalla olevien tulee kaikessa julkaisutoiminnassaan ilmoittaa olevansa ulkomaalaisia agentteja.

Muita yksityishenkilöitä listalla ovat muun muassa oppositiopoliitikko Vladimir Kara-Murza ja tv-toimittaja Leonid Kiseljov, HS kertoo.

58-vuotias Hodorkovski ja 59-vuotias Kasparov ovat Venäjän oikeusministeriön mukaan saaneet toimintaansa ”rahoitusta” Ukrainasta.

Yhdysvalloissa asuva kirjailija ja poliittinen aktivisti Kasparov on joutunut Venäjän mustalle listalle toiminnastaan Human Rights Foundation -nimisessä ihmisoikeusjärjestössä, HS kertoo.

Hodorkovski oli aikanaan Jukos-öljy-yhtiön toimitusjohtaja ja yksi Venäjän vaikutusvaltaisimmista oligarkeista. Putinin noustua valtaan Hodorkovski ryhtyi vastustamaan Kremlin politiikkaa. Hän oli vankilassa vuosina 2003–2013. Tämän jälkeen hän lähti maanpakoon Eurooppaan.