JHL ja Jyty antoivat lakkovaroituksen Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä – vastalause sairaanhoitopiirin aikeille neuvotella paikallisesti

Ammattiliitot JHL ja Jyty jättivät tänään lakkovaroituksen Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä. Kahden päivän lakko alkaisi maanantaina 6. kesäkuuta heti puolenyön jälkeen ja päättyisi tiistaina 7. kesäkuuta juuri ennen puoltayötä.

Lakko on vastalause Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin aikeille neuvotella paikallisesti yksin Sote ry:n kanssa. JHL ja Jyty kritisoivat sitä, ettei muita Sote-sopimuksen osapuolia ole kutsuttu neuvotteluun.

– Työnantajan on tasapuolisuuden nimissä neuvoteltava kaikkien Sote-sopimuksen osapuolien kanssa. Kaikkien työntekijöiden etu on neuvotella sopimukset valtakunnallisella tasolla ja täydentää niitä yhteisellä paikallisella sopimisella, sanoo tiedotteessa JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

KT ei hyväksy

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin hallitus päätti tiistaina alkaa neuvotella suoraan Sote ry:n kanssa työrauhasta, kunnes kunnallisen alan työehtosopimuskiista selviää. Päätös herätti tuoreeltaan kritiikkiä. Esimerkiksi Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat (KT) tuomitsi yhden osapuolen kanssa käytävän neuvottelun.

KT:n valtuuskunnan työvaliokunta ei hyväksy Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin toimintaa.

–  Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin ei pidä työriidan aikana tehdä paikallisia sopimuksia eikä suostua Sote ry:n kohtuuttomiin vaatimuksiin, valtuuskunnan puheenjohtaja Kirsi-Marja Lievonen sanoi tiedotteessa.

KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen sanoi, ettei kansallista työriitaa voi ratkaista paikallisesti.

"Hoidon saatavuus heikentynyt"

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajan Seppo Rannan mukaan alan työehtosopimuksesta ei sairaanhoitopiiri neuvottele, vaan kyse on ajasta siihen asti, kunnes varsinainen valtakunnallinen sopimus syntyy.

Taustalla vaikuttaa myös hoitajapula, josta sairaanhoitopiiri kärsii.

–  Hoidon saatavuus on heikentynyt ja olemme laittomassa tilanteessa. On kansalaisia, jotka eivät pääse ajoissa hoitoon, Ranta sanoi.

Kunta-alan työntekijät ovat tällä hetkellä sopimuksettomassa tilassa. Sote ry hylkäsi viime viikolla työriidan selvittämiseen perustetun sovittelulautakunnan esityksen. Hoitoalalla on tällä hetkellä ylityö- ja vuoronvaihtokielto.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut