Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuusi viikkoa aselepoa on pelastanut siviilejä Jemenissä, erityislähettiläs vetoaa jatkon puolesta

YK:n erityislähettiläs Jemenissä vetoaa Jemenin aselevon jatkamiseksi. Kahdeksi kuukaudeksi sovittu mutta uusittavissa oleva aselepo hallinnon ja huthikapinallisten välillä päättyy tämän hetken sopimuksen mukaan kahden viikon päästä.

Erityislähettiläs Hans Grundberg sanoi YK:n turvallisuusneuvoston suljetun kokouksen päätteeksi, että aselevolla on ollut huomattava myönteinen vaikutus lukuisien jemeniläisten päivittäiseen elämään. Siviiliuhrien määrä on hänen mukaansa laskenut kuluneiden kuuden viikon aikana huomattavasti ja taisteluiden määrä on vähentynyt.

Aselevosta huolimatta vahvistamattomia tietoja yhteenotoista ja niiden aiheuttamista siviiliuhreista on edelleen tullut ilmi. Grundberg vetosikin lisätoimiin, jotta kriisiä voidaan lieventää onnistuneesti.

Osana aselepoa ensimmäinen kaupallinen lento lähes kuuteen vuoteen lähti matkaan kapinallisten hallussa olevasta Jemenin pääkaupungista Sanaasta maanantaina. Toisen lennon on Grundbergin mukaan määrä lähteä keskiviikkona.

YK on kutsunut Jemenin vuosia kestänyttä sisällissotaa maailman pahimmaksi humanitaariseksi kriisiksi.