Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Senaatin republikaanijohtaja McConnell uskoo valtaosan republikaaneista tukevan Suomen Nato-jäsenyyttä – toivoo päätöstä ennen syksyä

USA:n senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell toivoo Yhdysvaltojen päättävän tuesta Suomen Nato-jäsenyydelle jo ennen elokuun istuntotaukoa kongressissa. McConnell kommentoi asiaa medialle republikaanisenaattorien valtuuskunnan vierailulla Suomen presidentin virka-asunnolla Mäntyniemessä.

– Yhdysvaltojen tavoite on hyväksyä Nato-hakemus niin nopeasti kuin mahdollista, hän sanoi.

Suomessa on nähty Natoon hakeutumisen vuoksi viime viikkoina ja kuukausina lukuisia kansainvälisiä vieraita. Maanantaina McConnell ja presidentti Sauli Niinistö kommentoivat medialle muun muassa Ukrainan sotaa ja Suomen liittymistä puolustusliittoon.

McConnellilta kysyttiin myös Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kriittisistä kommenteista Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyteen. Erdogan sanoi perjantaina, ettei näe Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä myönteisenä asiana.

– Toivottavasti Erdoganin huolenaiheet tullaan ratkaisemaan. Millä tahansa objektiivisilla standardeilla Suomi ja Ruotsi olisivat merkittävä lisä Natolle ja vahvistaisivat sitä merkittävästi, ja toivottavasti Erdogan näkee asian myös niin, McConnell sanoi.

Turkilta on tullut Suomen Nato-jäsenyydestä ristiriitaisia viestejä. Sunnuntaina Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoi olleensa yhteydessä Turkin ulkoministeriin Mevlüt Cavusogluun ja saaneensa selvyyden, että Turkki ei aio estää jäsenyyttä.

Republikaanit sitoutuneita

McConnell kertoi uskovansa, että valtaosa republikaaneista tukee Suomen jäsenyyttä. Hän sanoi, että Yhdysvaltojen tuesta Natoon hakeutumisen ja hyväksymisen välillä Suomen täytyy keskustella presidentti Joe Bidenin hallinnon kanssa.

Ex-presidentti Donald Trump uhkasi jopa vetää Yhdysvallat pois Natosta, mutta McConnellin mukaan republikaanit ovat yhä sitoutuneita Natoon.

– Ehdottomasti. Se (Trumpin ulostulo) ei ehdottomasti ole enemmistön näkemys republikaanipuolueessa, senaatin tai edustajainhuoneen republikaanien keskuudessa, McConnell sanoi.

Niinistö kiitti McConnellia tämän antamasta tuesta Suomelle maaliskuussa Washingtonissa, jolloin hän viimeksi tapasi McConnellin. Niinistön mukaan tulokset ovat nyt nähtävissä.

– Keskustelimme jo kaksi kuukautta sitten tuesta, jota Yhdysvallat on halukas ja mitä sen on mahdollista antaa, Niinistö kertoi.

Niinistö sanoi, että keskustelut rohkaisivat Suomea.

Republikaanisenaattorit ehtivät vierailullaan tavata Niinistön lisäksi myös muita korkean profiilin suomalaispoliitikkoja. Iltapäivällä he tapasivat eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen (kesk.) sekä pääministeri Sanna Marinin (sd.), ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) ja puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.).